Antena Meniu Search
x

Galerie foto Mărturia unui pompier despre incendiul de la Grenfell Tower, la 4 ani de la tragedia din blocul groazei: "Chipurile sfâșiate de frică și durere; aceste amintiri nu se vor şterge"

Un pompier care a participat la stingerea incendiului de la Greenfell Tower a povestit ce s-a întâmplat în seara tragediei şi spune că nu poate uita unele momente cutremurătoare.

de Redactia Observator

la 14.06.2021, 19:44

„Am fost pompier la Grenfell și ceea ce am văzut în acea noapte nu se va stinge niciodată din mintea mea” a declarat John Wharnsbz. Pompierul a spus că nu poate uita „frica și durerea” pe care le-a văzut pe fețele locuitorilor.

72 de pompieri şi-au pierdut viaţa în acea noapte

În primele ore ale zilei de 14 iunie 2017, a izbucnit un incendiu în bucătăria unui apartament de la etajul al patrulea la blocul turn de pe Latimer Road, în North Kensington. În câteva minute, focul a ajuns la exteriorul clădirii cu 24 de etaje și apoi s-a extins. Până la ora trei dimineața, majoritatea etajelor superioare erau în flăcări. Peste 250 de pompieri au acţionat la faţa locului pentru a opri incendiul.

Turnul Grenfell a fost o adevărată catastrofă şi din cauza plăcilor cu care a fost construit, iar la patru ani după tragedie, mai multe clădiri din toată țara sunt încă acoperite cu materiale periculose. Gândindu-se la intervenția sa în noaptea incendiului, domnul Wharnsby a spus că unele dintre amintiri „nu se vor şterge niciodată”.

Pe acelaşi subiect

„Am fost acolo ca pompier noaptea, alături de sute de colegi. Unele dintre amintirile mele din noapte au trecut odată cu trecerea timpului, dar unele sunt întipărite în memorie. Nu se vor şterge niciodată. Chipurile locuitorilor sfâșiați de frică și durere, fețele epuizate ale colegilor mei. Aceste amintiri nu se vor şterge niciodată din memorie", rememorează pompierul. 

Pompierul din estul Londrei, a lăudat vitejia colegilor săi care au încercat să facă față focului pentru a salva oamenii. 72 de pompieri şi-au pierdut viaţa în acea noapte. Domnul Wharnsby a vorbit despre admirația sa pentru pompierii care au intrat în incendiu, în ciuda faptului că erau conștienţi de riscul ca acesta să se prăbușească.

„Admirația mea pentru colegii mei pompieri a crescut abia din acea noaptea, pe măsură ce aflam cât de periculoasă era clădirea. Am aflat de zeci de defecțiuni ale siguranței clădirii. Clădirea nu a luat foc din cauza ghinionului. Zeci de ani de asumare a riscurilor de către persoanele care erau menite să protejeze locuitorii au avut loc într-un incendiu tragic. Ancheta Turnului Grenfell a arătat acest lucru", a adăugat pompierul.

Flăcările s-au răspândit pe trei etaje ale New Providence Wharf şi a dus la alte apeluri cu privire la problemele de siguranță la incendiu din clădirile rezidențiale, conform Mirror.

Mărturiile unor locuitori din turnul Grenfell

Natasha Elcock, în vârstă de 44 de ani, care locuia la etajul 11 la Grenfell a declarat: „Este îngrijorător faptul că materialele periculoase nu au fost încă îndepărtate. Nu vreau ca alţi oameni să treacă prin coșmarul pe care l-au trăit supraviețuitorii Grenfell. Guvernul se joacă cu viețile a mii de oameni nevinovați. Este timpul să abordăm această criză odată pentru totdeauna...".

Prima victimă a incendiului a fost un sirian în vârstă de 23 de ani care a venit în Marea Britanie pentru studii, scrie Daily Mail. Mohammed Alhajali studia ingineria civilă la University of West London.

„Focul a ajuns la mine. La revedere" au fost ultimele cuvinte ale victimei transmise printr-un apel.

O angajată a Primăriei a cheltuit 7000 euro din banii victimelor

Din fondul alocat victimelor incendiului, o fostă angajată la Primăria Kensington and Chelsea a furat 62.000 lire sterline şi a cheltuit banii în scopuri personale. Femeia a jucat banii la jocurile de noroc, a plecat în vacanţe în străinătate şi a achiziţionat un vibrator.

Jenny McDonagh a comis frauda, folosindu-se de poziția ei de director financiar în cadrul echipei create de Consiliul local Kensington and Chelsea pentru gestionarea situației victimelor din incendiul care a avut loc în 14 iunie 2017.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Mărturia unui pompier despre incendiul de la Grenfell Tower, la 4 ani de la tragedia din blocul groazei: "Chipurile sfâșiate de frică și durere; aceste amintiri nu se vor şterge"