Antena Meniu Search
x

Video Mărturia unui român despre cea mai puternică tornadă din istoria Cehiei: ''Nu vedeai nimic în jur. Nu ştiai ce se poate întâmpla''

A fost iadul pe pământ la doar cinci ore de drum de România. O tornadă a răvăşit centrul continentului şi a lăsat în urmă imagini ca după război: distrugere, cinci morţi şi o sută de răniţi. Urgia vine spre noi chiar în momentul în care vorbim. Sunt deja zece coduri roşii de vijelii în toată ţara.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 25.06.2021, 19:35

Vezi și

10 minute de infern. Apoi liniştea înfiorătoare de după dezastru...

Bogdan Neagu, martor: De 18 ani colind Europa. Aşa ceva nu am mai văzut şi nu îmi doresc să mai văd! Nu vedeai nimic în jur. Nu ştiai ce se poate întâmpla.

Cea mai puternică tornadă din istoria Cehiei a demolat case, a smuls copacii din rădăcini, a distrus maşini şi a lăsat în urmă mii de oameni în stare de şoc.

''Totul se învârtea şi zbura în aer.'' 

Pe acelaşi subiect

''Nu mai am casă!''

În ochiul tornadei, localitatea Luzice de la frontiera cu Slovacia, parcă a fost bombardată. 120 de case arată ca după război. Tornada a pus la pământ totul pe o rază de cel puţin 25 de kilometri. 

Bogdan Neagu traversa Cehia când a pornit urgia. 

Bogdan Neagu, martor: În jurul orei 19:30 s-a întunecat dintr-o dată după o zi toridă. Vântul a răsturnat două camioane, a rupt stâlpii de înaltă tensiune care treceau peste autostradă. Am rămas blocaţi acolo, unde am stat 18 ore.

Nu doar Cehia a simţit consecinţele urgiei

Polonia şi Slovacia au simţit şi ele că vine sfârşitul lumii. Zeci de mii de case au rămas fără curent electric iar pe autostrăzi s-au format cozi kilometrice. Dar cele mai mari pagube rămân în Cehia. Pe sub munţii de moloz, victimele sunt căutate de pompierii, ajutaţi de efectivele poliţiei şi de armată. Ţările vecine au trimis şi ele sprijin. 

Alena Schillerova, ministrul Finanţelor: E Apocalipsa! Tornada nu putea fi prevăzută. Am avut doar avertismente de ploi torenţiale! Pompierii au făcut o treabă incredibilă. Trebuie să le mulţumim!  

Tornada s-a format seara, după ore întregi de furtună, grindină şi ploi torenţiale. Vremea a luat-o razna şi în Germania. Grindina a fost atât de abundentă că străzile au fost curăţate cu utilajele de deszăpezire. Şi Austria a fost lovită de fenomene extreme. O raritate în Europa până anii trecuţi, tornadele devin parte din peisajul meteo obişnuit pe fondul încălzirii globale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Mărturia unui român despre cea mai puternică tornadă din istoria Cehiei: ''Nu vedeai nimic în jur. Nu ştiai ce se poate întâmpla''