Antena Meniu Search
x

Imagini din dronă după tornada care a distrus mai multe localități din Cehia. Guvernator: ”Este iadul pe pământ”

O tornadă puternică şi o furtună cu grindină devastatoare au făcut prăpăd în Cehia. Cel puţin patru oameni au murit şi alte 150 au fost rănite în urma catastrofei fără precedent.

de Redactia Observator

la 25.06.2021, 15:46

Fenomenul deosebit de rar pentru statul din Europa Centrală a produs mai multe incendii, a avariat peste o mie de clădiri şi a distrus sute de maşini. Mai multe localităţi din Moravia de Sud arătă ca după război după trecerea rafalelor de vânt care au depăşit 320 de km/oră şi a grindinei de dimensiunea unor mingi de tenis. 

Un sat cu 1600 de locuitori a fost distrus în proporţie de 85%. Austria şi Slovacia au trimis ambulanţe şi elicoptere pentru a ajuta în operaţiunile de salvare. Potrivit guvernatorului Moraviei de Sud Jan Grolich, localitățile Luzice și Mikulcice din regiunea Hodonin și Moravska Nova Ves si Hrusky din regiunea Breclav sunt cele mai afectate, relatează blesk.cz care publică imagini din dronă cu pagubele imense.

Furtuna de joi seară a distrus acoperișurile clădirilor din Breclav și Hodonin din sud-est țării, a  doborât copacii și a răsturnat mașini. "Este un adevărat iad", a declarat guvernatorul Jan Grolich. O porțiune de drum de 25 km între Breclav și Hodonin a fost afectată.

În satul Valtice, primarul Pavel Trojan a spus că aproape fiecare clădire a fost afectată de bombardamentul de grindină. Aproximativ 1.000 de case au fost afectate, iar autoritățile locale lucrează pentru a oferi cazare persoanelor rămase fără locuință.

Pe acelaşi subiect

Zeci de persoane au fost duse la spital și patru dintre ele au murit. Imaginile distrugerilor din satele din zona Hodonin sunt pur și simplu incredibile. O înregistrare arată un peisaj apocaliptic: mașinile sunt aruncate ca jucării pe grămezi de oțel răsucite. Scânduri de lemn sunt presărate pe pământ ca niște bețe de chibrit. ”Minunata mea mașină este acolo, pe undeva”, spune un bărbat, care filma cu telefonul său într-o parcare din ceea ce fusese un fel de fabrică.

Echipe de salvare din toată țara, precum și din Austria și Slovacia vecine, au fost trimise să ofere ajutor.  Primul ministru Andrej Babis, care se află la Bruxelles pentru un summit UE, a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o apocalipsă. Cel puțin o treime din casele din satul Hrusky, cu o populație de 1.600 de persoane, au fost distruse de tornadă. Doar 15% din clădiri fuseseră neatinse, a spus viceprimarul Marek Babisz. "Biserica este fără turn, școala elementară nu mai are acoperiș și nici izolație, au rămas doar ziduri din ceea ce erau case", a spus el pentru radioul public ceh.

Tornada și grindina au lovit orașul de frontieră Hodonin, distrugând un azil de bătrâni și grădina zoologică. Podgoriile din zonă au fost, de asemenea, avariate. Situația arăta ca un câmp de luptă, a spus Antonin Tesarik, directorul spitalului Hodonin, unde au fost tratați mulți dintre răniți. "A fost o apocalipsă. Era sânge peste tot și oameni neajutorați în lacrimi. Și-au salvat viața și și-au pierdut acoperișul de deasupra capului", a spus el agenția de știri CTK. Tornada a blocat autostrăzi întregi și a lăsat peste 100.000 de case fără curent electric peste noapte.

Într-un tweet, ministrul ceh de interne Jan Hamacek a descris situația ca fiind foarte gravă, spunând că toate unitățile de salvare disponibile au fost trimise la fața locului. Ministrul, care a ajuns în regiunea afectată de dezastre, a spus că a fost declarată starea de urgență.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Imagini din dronă după tornada care a distrus mai multe localități din Cehia. Guvernator: ”Este iadul pe pământ”