Antena Meniu Search
x

Mexic: A început procedura de extrădare a lui 'El Chapo' în SUA

Procedura oficială de extrădare în Statele Unite a traficantului de droguri Joaquin 'El Chapo' Guzman a început duminică în Mexic, iar autoritățile au cerut să îl audieze pe actorul Sean Penn după întâlnirea sa secretă cu traficantul mexican

Procedura oficială de extrădare în Statele Unite a traficantului de droguri Joaquin 'El Chapo' Guzman a început duminică în Mexic, iar autoritățile au cerut să îl audieze pe actorul Sean Penn după întâlnirea sa secretă cu traficantul mexican

Această etapă marchează o schimbare majoră din partea președintele mexican Enrique Pena Nieto, care refuzase orice extrădare a lui Guzman înainte de evadarea sa în iulie 2015 dintr-o închisoare de înaltă securitate.

Reprezentanți ai Interpol Mexic s-au deplasat la închisoarea din Altiplano pentru a livra "două mandate de arestare pentru extrădare", a anunțat biroul procurorului general mexican, la două zile după arestarea traficantului de droguri.

Autoritățile mexicane au primit anul trecut mai multe cereri de extrădare a lui Guzman în SUA pentru trafic de droguri și omucidere.

O sursă oficială a precizat pentru AFP că procedura ar putea dure luni, dar că autoritățile vor încerca "probabil să acționeze cu celeritate".

După ce judecătorii își vor anunța sentința privind extrădarea, Ministerul de Externe mexican va lua decizia finală, iar Guzman va putea totuși face apel.

Avocatul său s-a angajat să poarte o luptă juridică 'dură' care ar putea ajunge până la Curtea Supremă pentru a se opune extrădării șefului cartelului Sinaloa în SUA pe motiv că el riscă acolo pedeapsa cu moartea.

Joaquin 'El Chapo' Guzman a fost arestat vineri la Los Mochis, în statul Sinaloa (nord-vest), la șase luni după evadarea sa din închisoarea de înaltă securitate de la Altiplano, la 11 iulie 2015, punându-l într-o situație stânjenitoare pe președintele Pena Nieto, care se afla la acel moment într-o vizită în Franța și care insistase ca traficantul de droguri să fie încarcerat în Mexic.

Însă guvernul nu își va putea asuma de această dată riscul unei noi evadări a puternicului lord al drogurilor, pentru că aceasta ar fi dezastruoasă din punct de vedere politic, susțin unii analiști.

Autoritățile mexicane vor să îl audieze pe Sean Penn și pe actrița mexicană de telenovele Kate del Castillo, în legătură cu întâlnirea secretă a acestora în octombrie cu 'El Chapo', care era atunci fugar.

"Bineînțeles, vrem să îi audiem pentru a stabili responsabilitățile" fiecăruia, a precizat pentru AFP o sursă oficială, fără a oferi o dată pentru aceste audieri.

Procurorul general al Mexicului, Arely Gomez, a informat că Guzman a fost în contact cu actori și producători pentru a fi realizat un film despre viața sa, adăugând că aceste schimburi au permis localizarea sa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Mexic: A început procedura de extrădare a lui 'El Chapo' în SUA