Antena Meniu Search
x

Michael Parkinson a murit la 88 de ani. Prezentatorul britanic era celebru pentru interviurile memorabile cu celebrităţi: "A vrăjit publicul"

Prezentatorul britanic de televiziune Michael Parkinson, cunoscut pentru interviuri sale cu celebrităţi în cadrul unui talk-show care îi purta numele, a murit la vârsta de 88 de ani, informează Reuters.

de Redactia Observator

la 17.08.2023, 16:27

Michael Parkinson a murit la 88 de ani. Prezentatorul britanic era celebru pentru interviurile memorabile cu celebrităţi: "A vrăjit publicul"
Michael Parkinson a murit la 88 de ani. Prezentatorul britanic era celebru pentru interviurile memorabile cu celebrităţi: "A vrăjit publicul" - Profimedia Images

Parkinson, supranumit ''Parky'', a intervievat, potrivit propriilor estimări, un număr total de peste 2.000 de invitaţi, inclusiv celebrităţi precum Muhammad Ali, Elton John, John Lennon, the Beckhams, Michael Caine şi Madonna.

''Michael a fost regele talk-show-ului şi a definit formatul pentru toţi prezentatorii şi emisiunile care au urmat'', a spus joi directorul general BBC, Tim Davie. ''A intervievat cele mai mari vedete ale secolul al XX-lea într-o manieră care a vrăjit publicul. Michael nu era strălucitor doar când punea întrebări, ci era şi un ascultător minunat''.

De la visul de a deveni jucător profesionist de cricket, Parkinson s-a orientat către presa locală

Născut pe 28 martie 1935 în Yorkshire (nordul Angliei), fiul unui miner, Parkinson a abandonat şcoala la vârsta de 16 ani cu gândul de a deveni un jucător profesionist de cricket, dar după perioada serviciului militar, s-a orientat către presa scrisă locală.

Pe acelaşi subiect

După ce s-a apucat de televiziune de actualităţi la sfârşitul anilor 1960, a primit propriul talk-show, intitulat ''Parkinson'', la BBC, în 1971. Iniţial a fost difuzat timp de 11 ani, după care a fost reluat în 1998, iar ulterior s-a mutat pe postul ITV până la ultima ediţie, în 2007.

Muhammad Ali a fost unul dintre invitaţii săi cei mai memorabili. Parkinson a dialogat cu boxerul american într-o serie de interviuri care s-a întins pe un deceniu. Ulterior, prezentatorul a scris o biografie dedicată lui Ali şi bazată pe interviuri.

"Cel mai mare realizator de interviuri al vremurilor noastre"

''A fost cel mai mare realizator de interviuri al vremurilor noastre, care domina televiziune de sâmbătă seară an după an'', a spus jurnalistul BBC Nick Robinson într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

În 2013, Parkinson a dezvăluit că urmează un tratament de radioterapie pentru cancer de prostată, dar doi ani mai târziu a anunţat că medicii i-au spus că boala este în remisie. ''După o suferinţă de scurtă durată, Sir Michael Parkinson s-a stins din viaţă împăcat noaptea trecută la locuinţa sa, înconjurat de familie'', a precizat familia într-un comunicat.

Parkinson, care a fost înnobilat în 2008, este cunoscut şi datorită a două interviuri incomode cu actriţele Helen Mirren şi Meg Ryan. În urma interviului cu Mirren a fost acuzat de sexist după ce a întrebat-o pe actriţă dacă ''atributele sale fizice'' i-au stânjenit cariera sau dacă silueta ei îi diminuează performanţele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Michael Parkinson a murit la 88 de ani. Prezentatorul britanic era celebru pentru interviurile memorabile cu celebrităţi: "A vrăjit publicul"