Antena Meniu Search
x

Mii de arhive privind asasinarea preşedintelui Kennedy, făcute publice. Aproape cinci milioane de pagini sunt accesibile

Aproximativ 13.000 de documente legate de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, eveniment care a stârnit nenumărate controverse până în prezent, au fost făcut publice joi de Arhivele Naţionale din SUA, potrivit AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 16.12.2022, 07:37

Arhivele Naţionale
Potrivit Arhivelor Naţionale, 97% din cele cinci milioane de pagini ale dosarului sunt accesibile - Shutterstock

Dar Casa Albă, invocând preocupări legate de securitatea naţională, a blocat publicarea altor mii. Un lot de arhive despre acest caz fusese deja desecretizat în decembrie 2021. Potrivit Arhivelor Naţionale, 97% din cele aproximativ cinci milioane de pagini ale dosarului sunt acum accesibile.

Preşedintele democrat Joe Biden a indicat într-o notă că un număr "limitat" de documente nu pot fi făcute publice, o măsură "necesară" pentru "a preveni daune aduse apărării militare, operaţiunilor de informaţii, forţelor de ordine sau politicii externe".

Asasinarea popularului preşedinte american, pe 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas, a dat naştere la numeroase teorii ale conspiraţiei, alimentate de sute de cărţi şi filme precum "JFK" (1991) al lui Oliver Stone.

Donald Trump a făcut publice o serie de dosare

Pe acelaşi subiect

Ele resping concluziile aşa-numitei "Comisii Warren", care a stabilit în 1964 că Lee Harvey Oswald, un fost puşcaş marin care a trăit în Uniunea Sovietică, a acţionat singur în asasinarea preşedintelui Kennedy. El a fost ucis două zile mai târziu.

Unii cred că Oswald a fost folosit de Cuba sau de URSS. Alţii sunt de părere că asasinarea a fost ordonată de opoziţia cubaneză anti-Castro cu sprijinul serviciilor secrete americane şi al FBI, sau de către opozanţi ai lui JFK din Statele Unite.

În 2017, Donald Trump a făcut publice o serie de dosare în acest caz, în conformitate cu o lege a Congresului din 1992 care impune ca toate documentele legate de preşedintele Kennedy să fie publicate în termen de 25 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Mii de arhive privind asasinarea preşedintelui Kennedy, făcute publice. Aproape cinci milioane de pagini sunt accesibile