Ministerul rus de Externe anunţă închiderea Consulatului României de la Rostov pe Don. Motivul din spatele măsurii
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunţat în briefingul de miercuri închiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don.
"Partea română a primit o notificare oficială potrivit căreia Consulatul General al României la Rostov pe Don îşi va înceta activitatea începând cu data de 14 octombrie a.c. Funcţiile de furnizare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate Ambasadei acestei ţări la Moscova", a spus Maria Zaharova în briefingul transcris pe site-ul MAE rus.
Măsura urmează deciziei părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023, ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române, a argumentat purtătoarea de cuvânt, fără a detalia, relatează Agerpres.
La sfârşitul anului trecut, guvernul de la Moscova a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a anula acordul referitor la deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don, iar premierul rus Mihail Mişustin a semnat un ordin în acest sens. Acordul pentru deschiderea consulatului României data din septembrie 2005.
La momentul respectiv, în 12 decembrie 2023, Ministerul de Externe de la Bucureşti a comunicat că a luat notă de publicarea deciziei Moscovei referitoare la consulat, dar preciza că „partea română nu a fost încă notificată oficial cu privire la această decizie”.
- Ucrainenii au atacat un aerodrom militar din sudul Rusiei şi un depozit de drone Shahed
- "Zi neagră pentru Ucraina." Ruşii au distrus un sistem Patriot în Dnepro. Momentul atacului cu rachete Iskander
- Ciolacu, luat la țintă de Zaharova, după vizita la Chișinău: "Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să...
Decizia Moscovei a intervenit în condiţiile în care relaţiile dintre România şi Rusia s-au răcit considerabil după ce Ucraina a fost invadată de trupele ruse, iar Bucureştiul a condamnat vehement acest act de agresiune. În vara anului 2023, MAE român a solicitat Moscovei să-şi reducă personalul diplomatic care lucrează la Ambasada Rusiei la Bucureşti cu 40 de oameni. În replică, MAE rus a precizat că "Rusia va răspunde în consecinţă".
În afară de ambasadă şi de consulatul de la Rostov pe Don, România mai are deschis un Consulat General la Sankt Petersburg.
Ciolacu, luat la țintă de Zaharova
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut miercuri, în briefingul său de presă, un lung comentariu despre "Situaţia din Moldova", reluându-şi atacurile obişnuite la adresa conducerii pro-europene a ţării în condiţiile în care aceasta se pregăteşte de alegeri prezidenţiale la 20 octombrie.
Zaharova a remarcat în context vizita premierului Marcel Ciolacu la Chişinău, faţă de care a avut remarci ironice, acuzând din nou România că vrea să acapareze Republica Moldova.
"În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru "opţiunea europeană". La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român M. Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii "să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE". Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei", a spus Maria Zaharova.
Ea l-a citat pe Ciolacu care ar fi spus că Rusia "va duce ţara în izolare şi sărăcie" şi a comentat ironic: "Vedem cât de "prosperă" este Uniunea Europeană".
Apoi a continuat: "Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale", a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
"Este evident că tacticile de promovare a "ameninţării ruse" inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul "curs european" al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii", a conchis Maria Zaharova în finalul comentariului său despre situaţia din Republica Moldova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰