Antena Meniu Search
x

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a dispărut din spațiul public. Unde s-ar afla de fapt politicianul anchetat pentru corupţie: nu e primul astfel de caz

Dispariția ministrului chinez al Apărării Li Shangfu, care este anchetat pentru corupție, este cel mai recent caz în care un înalt oficial din anturajul președintelui Xi Jinping a dispărut din spațiul public în mod misterios, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 22.09.2023, 15:12

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu
Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu - Profimedia

Ministrul Apărării chinez, Li Shangfu, este de nevăzut. Dispariția este adesea primul semn vizibil că un oficial a intrat sub investigația temutei Comisii Centrale pentru Inspecție Disciplinară - un organism de supraveghere din cadrul Partidului Comunist Chinez însărcinat cu supravegherea oficialilor suspectați de încălcarea regulamentelor partidului sau a legilor statului.

În cazul în care oficialul face parte din armată, organismul de anchetă este Comisia de inspecție a disciplinei din cadrul Armatei Populare de Eliberare. Faptele care fac obiectul unei examinări variază de la corupție la neloialitate politică și până la afaceri extramarțiale, arată anunțurile emise în trecut.

Cazuri de dispariții recente

Disparițiile din trecut au durat săptămâni sau chiar luni, cum ar fi un alt caz recent, cel al fostului ministru de Externe Qin Gang, dispărut de la 25 iunie, relatează Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Li Shangfu, 65 de ani, ministru al Apărării

Fața publică a armatei chineze, în calitate de ministru al apărării, Li este investigat pentru corupție în legătură cu achiziția de echipamente militare, au declarat pentru Reuters 10 persoane familiarizate cu această chestiune. Li a fost văzut ultima dată la Beijing pe 29 august, ținând un discurs-cheie la un forum de securitate cu națiunile africane. La începutul acestei luni, el a vizitat Rusia și Belarus. Ancheta a început la scurt timp după întoarcerea sa din acea călătorie.

La 3 septembrie, ministerul său a anulat călătoria lui Li în Vietnam pentru o reuniune anuală de apărare programată pentru 7-8 septembrie, invocând motive de sănătate, potrivit oficialilor vietnamezi.

Qin Gang, 57 de ani, fost ministru de Externe

Qin a fost o stea politică în ascensiune până în luna iulie a acestui an, când a fost demis din funcția de ministru de Externe fără explicații. Fost consilier de încredere al președintelui Xi Jinping și fost emisar în Statele Unite, i s-a permis să își păstreze celălalt titlu de consilier de stat, un post care îl depășește pe cel de ministru, dar care nu are o putere reală de sine stătătoare. El a fost văzut ultima dată la 25 iunie, având întâlniri la Beijing cu omologii săi din țări precum Rusia și Vietnam. Qin a avut o relație extraconjugală în timp ce era ambasador în Statele Unite, a relatat marți Wall Street Journal, citând persoane familiare cu o informare.

Xiao Yaqing, fost ministru al Industriei

Xiao, care a condus Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației, a dispărut din peisajul public la începutul lunii iulie a anului trecut, iar aproximativ trei săptămâni mai târziu, presa de stat a declarat că este investigat pentru corupție. Xiao s-a remarcat în special prin promovarea industriei chineze a vehiculelor cu energie nouă, cea mai mare din lume. În cele din urmă a fost exclus din Partidul Comunist pentru mită și eliberat din funcțiile guvernamentale în decembrie.

Li Yuchao și Xu Zhongbo, foști lideri ai forțelor de rachetă

Un alt general militar dispărut din acțiune este Li Yuchao, în vârstă de 60 de ani, a fost numit responsabil de rachetele convenționale și nucleare ale Chinei în ianuarie anul trecut. În luna iulie a acestui an, Beijingul a anunțat o remaniere a conducerii Forței Rachetelor și l-a înlocuit pe Li cu un general de marină, deturnându-se de la practica obișnuită de a alege pe cineva din aceeași forță pentru a o conduce. Forța Rachetelor a primit, de asemenea, un nou comisar politic, cineva din afara forței. Xu Zhongbo a fost înlocuit cu un general al forțelor aeriene din cadrul Comandamentului Teatrului de Sud.

Nici Li Yuchao și nici Xu Zhongbo nu au mai fost văzuți în public de luni de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a dispărut din spațiul public. Unde s-ar afla de fapt politicianul anchetat pentru corupţie: nu e primul astfel de caz