Antena Meniu Search
x

Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Ce putem obţine 

Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. România vrea să dea în judecată Austria la Curtea Europeană, pentru despăgubiri, în cazul în care guvernul austriac va insista în continuare asupra veto-ului privind aderarea României la spaţiul Schengen. 

de Redactia Observator

la 22.09.2023, 12:21

Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen
Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen - Profimedia

Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Marcel Ciolacu a anunţat că, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, va ataca refuzul Vienei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. 

Într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard, premierul Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.

"Există şi un vot împotriva Bulgariei, ridicat de Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul şi României şi Bulgariei, aşteptăm şi o decizie a Olandei, să vedem dacă putem să mergem în continuare la pachet. (..) Tabloul este mult mai mare şi nu este atât de simplu să spui da sau nu. Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers, şi e un atac al statului român (..) eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care ne susţine şi a declarat, Parlamentul European, care susţine România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susţine şi a declarat", a spus Marcel Ciolacu, adăugând că lucrurile nu sunt chiar atât de comode pentru premierul Austriei.

Ciolacu a declarat că neaderarea la Schengen ar costa România cel puţin două procente din PIB.

Pe acelaşi subiect

„Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, a mai precizat Ciolacu.

Calendarul aderării României la Schengen

El a precizat că sunt două momente. "În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie aveam a doua şedinţă JAI, amândouă sunt sub preşedinţia Spaniei şi ţin legătura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce priveşte trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez şi toată susţinerea ca România să adere la Spaţiul Schengen", a declarat premierul.

Aderarea României la Schengen, blocată din cauza migranţilor

La mijlocul lunii septembrie, Austria a anunțat că blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen, temându-se de un aflux de migranţi ilegali.

România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două ţări la Schengen, au spus oficialii austrieci.

În replică, Marcel Ciolacu a transmis că “toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă. De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Ce putem obţine