Antena Meniu Search
x

Video Mişcare surprinzătoare la Minsk. Lukaşenco l-a graţiat pe Roman Protasevici, condamnat la 8 ani de închisoare pentru conspiraţie

Răsturnare de situaţie în războiul din Ucraina! Rusia a instituit alertă antitero regională după ce două grupări de opozanţi ruşi ai regimului de la Kremlin au atacat regiunea Belgorod aflată la graniţa dintre cele două ţări. Cel puţin opt persoane au fost rănite, iar Moscova afirmă că acţiunile lor sunt orchestrate de preşedintele Zelenski. Armata ucraineană a mai anunţat, de asemenea, că a distrus un elicopter de atac rusesc în regiunea Donețk.   

de Redactia Observator

la 23.05.2023, 07:59

Vezi și

Guvernatorul regiunii Belgorod recunoaşte faptul că ruşii rebeli atacă pe teritoriul său, însă încearcă să-i liniştească pe oameni, în condiţiile în care foarte mulţi au plecat spre zone mai sigure.

Viaceslav Gladkov, guvernator al regiunii Belgorod: Am văzut că a început un atac masiv, un atac informațional asupra regiunii Belgorod, care a provocat panică în rândul populației, pe fondul unui bombardament masiv.

Kremlinul a decis instaurarea unei alerte anti-teroriste în regiune, la doar câteva ore după ce şi-a anunţat triumful în Bakhmut, victorie negată de partea ucraineană. Kievul spune că doar şi-a schimbat strategia. A lăsat trupele Wagner să intre în oraş, doar ca să le prindă ca într-un cleşte. Doar Moscova nu face nicio modificare şi se laudă cu bombardarea aeroportului din Dnipro.

Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: În atac au fost lovite hangare cu arme și muniție, echipament de aviație, precum și o poziție tehnică de pregătire a rachetelor.

În realitate, ruşii au bombardat spitalul din Dnipro, acolo unde erau trataţi soldaţii ucraineni răniţi pe front. Bombardarea continuă a ţintelor civile reprezintă unul dintre motivele principale pentru ca ucrainenii nici nu concep, momentan, vreo negociere cu Rusia. 

Zelenski a anulat întrevederea cu preşedintele Braziliei

Prezent în Hiroshima, la summitul celor mai bogate şapte democraţii ale lumii, Volodimir Zelenski a reuşit să-şi atragă nemulţumirea preşedintelui Braziliei, după ce a anulat - fără motiv - o întâlnire între patru ochi.

Luiz Inácio Lula da Silva: Nu, nu am fost dezamăgit. Am fost supărat, pentru că voiam să mă întâlnesc cu el şi să discutăm anumite probleme. De aceea m-am şi cazat la acest hotel.

O mişcare surprinzătoare vine, însă, din Belarus. Preşedintele Lukaşenco l-a graţiat pe Roman Protasevici, bloggerul rus condamnat la 8 ani de închisoare pentru ceea ce ar fi însemnat instigare la terorism, organizarea de tulburări în masă şi defăimarea liderului de la Minsk. 

Între timp, Statele Unite au anunţat că furnizarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina este o prioritate, inclusiv instruirea militarilor în pilotarea acestora. Decizia a fost încurajată şi de ambasadorul ucrainean în SUA.

Oksana Markarova, ambasador Ucraina in SUA: Suntem foarte încântaţi să primim un mesaj clar din partea Statelor Unite că vor susţine instruirea, dar şi că vor susţine alte ţări pentru a ne oferi această posibilitate.

Cu toate acestea, Portugalia exclude varianta trimiterii avioanelor, însă este dispusă să antreneze piloţii ucraineni, spune ministrul de externe. Motivul ar fi numărul limitat de aparate de zbor pe care ţara îl deţine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Mişcare surprinzătoare la Minsk. Lukaşenco l-a graţiat pe Roman Protasevici, condamnat la 8 ani de închisoare pentru conspiraţie