Antena Meniu Search
x

MIŞCARE SURPRIZĂ în Catalonia, cu două ore înainte ca premierul Puigdemont să confirme dacă a declarat sau nu INDEPENDENŢA regiunii

Cu câteva ore înainte să expire ultimatumul dat Cataloniei, liderul regiunii, Carles Puigdemont, i-a trimis o scrisoare premierului Spaniei.

Cu câteva ore înainte să expire ultimatumul pe care Madrid i l-a dat Cataloniei, liderul regiunii, Carles Puigdemont, i-a trimis o scrisoare premierului Spaniei, Mariano Rajoy, în care solicită prelungirea negocierilor cu două luni, scrie El Mundo.

Liderul catalan nu clarifică însă problema pretențiilor la independență, așa cum ceruse Rajoy.

Citeşte scrisoarea liderului catalan aici

Guvernul condus de Mariano Rajoy în somase pe Puigdemont să spună până luni la ora locală 10:00 dacă declaraţia sa ambiguă de săptămâna trecută - a semnat o 'declaraţie de independenţă', dar pe care în acelaşi timp a suspendat-o cerând negocieri cu Madridul - a fost sau nu o proclamare a independenţei.

În cazul unui răspuns afirmativ, ori din nou evaziv, guvernul central de la Madrid anunța că îi va da încă un termen ultimativ, până joi dimineaţă, să precizeze clar că a abandonat demersul de obţinere a independenţei. 

Dacă Puigdemont nu renunţă, atunci guvernul spaniol va invoca articolul 155 din Constituţia Spaniei şi va prelua controlul asupra Cataloniei, suspendând şi autonomia acesteia.

La 1 octombrie a avut loc un referendum de autodeterminare, în pofida interzicerii lui de către justiţie. Potrivit datelor Guvernului catalan - care nu pot să fie verificate în lipsa unei comisii electorale independente -, tabăra ”da” a obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate în condiţiile unei participări la consultare de 43%.

Carles Puigdemont s-a angajat să proclame independenţa în cazul în care învinge tabăra ”da”, însă marţi, într-o declaraţie ambiguă în Parlamentul regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări, în aşteptarea unei medieri internaţionale în conflictul cu Madridul.

Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu 7,5 milioane de locuitori, este profund împărţită între susţinătorii şi adversarii independenţei, însă majoritatea catalanilor ar vrea să tranşeze problema printr-un referendum autorizat de stat, ceea ce Madridul refuză.

Potrivit legislaţiei spaniole, numai autorităţile centrale pot organiza consultări pe tema suveranităţii, în care să se exprime toţi spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » MIŞCARE SURPRIZĂ în Catalonia, cu două ore înainte ca premierul Puigdemont să confirme dacă a declarat sau nu INDEPENDENŢA regiunii