Antena Meniu Search
x

Video Miting pro-european cu 75.000 de persoane la Chişinău. Maia Sandu: "Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării". Mesajul şefei Parlamentului European

Miting pro-european de amploare la Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că alăturarea în familia Uniunii Europene este, pentru Republica Moldova, "şansa poporului să trăiască în pace, în linişte şi în belşug", transmite news.ro. La eveniment este prezentă şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care şi-a început discursul vorbind în limba română, transmiţându-le celor prezenţi la mitingul de la Chişinău că "Moldova este Europa!". 

de Redactia Observator

la 21.05.2023, 14:20

Miting pro-european la Chişinău. Maia Sandu: "Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării". Mesajul şefei Parlamentului European
Miting pro-european la Chişinău. Maia Sandu: "Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării". Mesajul şefei Parlamentului European - Facebook

"Vocea noastră, azi este una comună. Am venit să spunem răspicat, cu încredere şi cu mândrie: moldovenii sunt europeni! Locul Moldovei este în Uniunea Europeană! Proiectul nostru de ţară şi obiectivul nostru este ca Moldova să fie membru cu drepturi depline al familiei europene! Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susţinerea Uniunii Europene în acest drum şi asta o cere poporul Republicii Moldova, a cerut-o de fiecare dată când a ieşit în stradă să-şi apere drepturile, a cerut-o la alegeri, o cere acum când ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Moldovei. Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viaţă, un vis care trebuie să devină realitate şi este şansa poporului nostru să trăiască în pace, în linişte şi în belşug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi", a afirmat Maia Sandu. 

Maia Sandu şi Roberta Mesola, primite cu ovaţii de participanţi

Ea spune că drumul european este "unicul drum" care va asigura că viitorul copiilor din Moldova va fi "în pace şi bunăstare". 

"Noi suntem un popor cu credinţă, harnic şi demn. Acum este momentul! Cum va arăta viitorul copiilor noştri în şapte ani depinde de fiecare dintre noi, depinde de alegerile pe care le facem şi de acţiunile noastre zi de zi. Depinde de instituţiile statului să devină puternice, independente, capabile să apere interesul Moldovei, dar depinde şi de voinţa şi de comportamentul fiecărui cetăţean. Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării, dacă noi toţi vom merge cu Uniunea Europeană, pentru că stăpân în casa noastră este doar poporul. Moldova trebuie să fie membru al Uniunii Europene! Moldovenii trebuie s fie europeni nu soar în valori, aşa cum suntem astăzi şi ci în acte!", le-a mai transmis preşedinta Republicii Moldova celor prezenţi la mitingul de la Chişinău. 

Pe acelaşi subiect

Maia Sandu şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, au fost primite cu ovaţii de către participanţi.

Miile de oameni care au mers, duminică, să participe la mitingul de la Chişinău organizat în Piaa Marii Adunări Naţionale, au adus cu ei steaguri ale Uniunii Europene şi au scandat "Europa! Europa". De la microfon, liderul moldovean a scandat, alături de participanţii la miting, "Europa! Europa!"

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Şansa poporului să trăiască în pace, în linişte şi în belşug"

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă, duminică, la mitingul pro-Uniunea Europeană care are loc la Chişinău, că alăturarea în familia Uniunii Europene este, pentru Republica Moldova, "şansa poporului să trăiască în pace, în linişte şi în belşug".

Maia Sandu a vorbit despre sprijinul pe care Republica Moldova trebuie să îl dea Ucrainei, subliniind că, deşi Moldova nu este în măsură să asigure ajutorul pe care alte state îl dau Ucrainei, cetăţenii moldoveni pot fi alături de femeile din Ucraina care au fugit  din calea conflagraţiei.

Preşedinta Moldovei a vorbit şi despre faptul că cetăţenii trebuie să se apare în faţa dezinformării şi a manipulărilor, ea subliniind nevoia ca cetăţenii să aibă încredere în instituţiile statului.

"Suntem un popor demn, spunem ce vrem şi suntem fermi în deciziile ce ţin de ţara noastră. Acest lucru l-au dorit şi părinţii noştri şi toţi cei care au apărat Moldova prin sacrificii şi cu fruntea sus. (...) Ne-am adunat azi să spunem că dorim cu toţii ca cei care trăiesc pe acest pământ să fie liberi în casa lor azi, îndeplinirea acestei aspiraţii este mai posibil ca niciodată. Avem datoria să muncim pentru ca toţi copiii Moldovei să fie fericiţi, iar cei care se nasc azi să meargă în clasa întâi ca cetăţeni europeni", a mai afirmat Maia Sandu. 

Aceasta a precizat că vor trebuie clădite instituţii de stat "cu adevărat europene", care să "servească doar cetăţeanul", iar angajaţii instituţiilor statului vor deveni funcţionari europeni "respectaţi de cetăţeni şi răsplătiţi pe merit".

"Ne dorim ca cei care azi sunt în diasporă să poată veni acasă mai des, mult mai des, sau să vină de tot acasă, pentru că acasă va fi Uniunea Europeană. Transformarea Moldovei într-un stat european înseamnă un drum la finalul căruia să fim mândri că am ales bine. Nu este un drum uşor, dar nu pentru că e greu sau uşor l-au ales moldovenii, l-am ales pentru că este unica şansă ca Moldova să se dezvolte, l-am ales pentru ca ţara noastră să nu mai fie la marginea Europei, să nu trăiască în şantajul rusesc", a mai afirmat preşedintele moldovean în discursul său.

"Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană"

Maia Sandu a mai vorbit despre realizarea potenţialului fiecărui cetăţean, "fără să fie înjosit, hărţuit". 

"Aş vrea să schimbăm modul în care vedem Moldova: să ne respectăm, să fim mai buni unii cu alţii. (...) Moldova se ridică! Moldovenii se unesc! Împreună vom ridica o Moldovă europeană cu care să ne mândrim. Dezbinările din trecut trebuie să se sfârşească!", le-a mai transmis Maia Sandu celor prezenţi la miting.

"Vom fi respectaţi iar independenţa şi democraţia noastră vor fi protejate. Uniunea Europeană nu pune la îndoială că unicul stăpân în Moldova sunt moldovenii. Uniunea Europeană sprijină dreptul fiecăruia la libera exprimare şi la viaţă, Uniunea European sprijină libertatea poporului de a-şi alege singur soarta. Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici şi de nădejde, care nu ne vor lăsa singuri în faţa agresorilor ce aduc războaie şi ucid oameni. Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană", a mai spus Sandu.

Sandu: Nu vrem să fim sub şantajul Kremlinului

Ea a făcut referire şi la războiul din Ucraina, spunând că în casele moldovenilor nu este război pentru că ucrainenii luptă eroic. 

"Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub şantajul Kremlinului. Slava Ukraini! Vrem să ţinem ţara şi copiii noştri departe de pericolul războiului. (...) Moldova va adera la Uniunea Europeană şi acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030!", a mai spus liderul Republicii Moldova.

Roberta Metsola, mesaj în limba română: Moldova este Europa!

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat, duminică, la Chişinău, în cadrul evenimentului Adunarea „Moldova Europeană” că a avansat ideea conform căreia chiar anul acesta ar putea începe discuţiile pentru aderarea Republici Moldova la Uniunea Europeană. "Dragi prieteni, trăim vremuri de instabilitate, dar puteţi să fiţi mândri de faptul că cei care au încercat să vă destabilizeze ţara nu au avut succes. Moldova a rămas dreaptă, în ciuda ameninţărilor şi a intimidării. Lumea a văzut curajul dvs când aţi înfruntat ameninţările ruseşti, când aţi ale democraţia în faţa autocraţiei, libertatea în locul fricii", le-a transmis preşedinta PE.

Roberta Metsola şi-a început discursul vorbind în limba română, transmiţându-le celor prezenţi la mitingul de la Chişinău că "Moldova este Europa!". 

"Dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, Dragi europeni! Sunt atât de mândră să fiu astăzi aici, în faţa acestei mulţimi mari de oameni care cred în viitorul european al Moldovei. Sunt aici alături de dvs şi de Maia Sandu să vă aduc un mesaj: Europa este Moldova, Moldova este Europa!", le-a spus Metsola moldovenilor adunaţi în capitala ţării. 

Ea a subliniat valorile comune ale UE şi Republicii Moldova, arătând că mica ţară de dincolo de Prut va face Europa "mai puternică".

"Suntem aici să confirmăm alegerea dvs europeană, să sprijinim alegerea dvs. de a vă alătura Uniunii Europene ca stat membru, să subliniem că drepturile dvs merită să fie protejate la fel ca cele ale tuturor cetăţenilor ale Uniunii. Pentru ca tinerii din Moldova să aibă acces la oportunităţile pe care copiii mei le au, pentru ca tinerele (...) să aibă aceleaşi şanse de a-şi atinge potenţialul ca fel ca celelalte tinere din Europa. Europa este familia voastră şi e dreptul dvs de a alege destinul ţării voastre! Voi alegeţi Europa şi Europa vă va primi cu braţele şi inima deschisă. Nu există puteri mici sau mari în Europa, noi credem în oportunităţi pentru toţi, în egalitate şi în libertate", a mai spus preşedintele Parlamentului European.

Aceasta a precizat că Moldova "este parte din familia europeană" şi că nu este singură. 

"Moldova nu este singură", a spus Roberta Metsola în româneşte.

Aceasta a vorbit şi despre Maia Sandu despre care a spus că este „un lider care inspiră” şi care întruchipează conceptul de european. Metsola s-a arătat onorată să fie alături de Maia Sandu, despre care a spus că este "un preşedinte care are curajul de a schimba cursul istoriei în Moldova şi care va schimba faţa Europei".

Roberta Metsola a avansat ideea conform căreia chiar anul acesta ar putea începe discuţiile pentru aderarea Republici Moldova la Uniunea Europeană. 

"Maia, doamnă preşedintă, vreau să stau alături de dvs. când ţara dvs. va deschide oficial negocierile, să sperăm că chiar în acest an! Dragi prieteni, trăim vremuri de instabilitate, dar puteţi să fiţi mândri de faptul că cei care au încercat să vă destabilizeze ţara nu au avut succes. Moldova a rămas dreaptă, în ciuda ameninţărilor  şi a intimidării. Lumea a văzut curajul dvs când aţi înfruntat ameninţările ruseşti, când aţi ales democraţia în faţa autocraţiei, libertatea în locul fricii, aţi rămas pe poziţii. Libertate! Libertate! Lumea a fost martor al generozităţii dvs extraordinare cu oamenii din Ucraina, v-aţi deschis casele şi inimile în faţa miilor de refugiaţi şi i-aţi sprijinit pe cei care au tranzitat ţara", a subliniat Metsola.

Aceasta a vorbit despre solidaritate, amintind că Parlamentul European a sprijinit integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a condamnat încercările de destabilizare, folosirea energiei ca armă, dezinformarea şi violarea repetată a spaţiului aerian al acestei ţări.

"Aveţi angajamentul meu: vă vom sprijini, în acest proces, atât timp şi atât de mult cât va fi nevoie. (...) Aţi ales Europa şi acum aveţi dreptul şi responsabilitatea să vedeţi acest lucru împlinindu-se. În ultimii ani aţi făcut paşi mari pe drumul reformelor, chiar şi în aceste vremuri pline de provocări, cu un război ilegal la graniţă. În Parlamentul European recunoaştem eforturile mari pe care ţara dvs. le-a făcut pentru a implementa protocolul Comisiei Europene în nouă paşi şi pentru a vă alinia aquis-ului UE. Moldova este deja pregătită pentru o integrare mai profundă în piaţa unică europeană, sunteţi pregătiţi să vă integraţi în domeniul cooperării în domeniul digitalizării şi comunicaţiilor şi în tot acest proces vă asigur că mereu veţi găsi mereu un prieten adevărat şi un aliat în Parlamentul European, unii dintre colegii mei sunt aici azi. Suntem mândri să fim cei mai mari susţinători ai dvs", a subliniat Roberta Metsola.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Miting pro-european cu 75.000 de persoane la Chişinău. Maia Sandu: "Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării". Mesajul şefei Parlamentului European