Antena Meniu Search
x

Video Moldova a ales Occidentul: "Este victoria onestităţii împotriva hoţiei"

Republica Moldova a votat cu gândul la Occident. Principalul partid proeuropean a câştigat majoritatea parlamentară. Formaţiunea condusă de preşedinta Maia Sandu a obținut peste 52% dintre voturi la alegerile parlamentare anticipate, aproape dublu faţă de rivalii din blocul socialist. Premierul României şi-a anunţat susţinerea pentru noul guvern de la Chişinău.

de Redactia Observator

la 12.07.2021, 21:56

Vezi și

Partidul Acţiune şi Solidaritate 52,72%. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor 27,24%.

Sunt rezultate care indică în mod clar direcţia aleasă de vecinii de peste Prut. Igor Grosu, preşedinte PAS: "Este victoria onestităţii împotriva hoţiei. Este victoria cetăţenilor Republicii Moldova împotriva corupţiei. Asta este cea mai mare victorie".

Doar 3 dintre cele 20 de formaţiuni politice înscrise au depăşit pragul neceasar pentru a intra în Parlament. Partidul Acțiune și Solidaritate va primi 63 din cele 101 de mandate. Un vis devenit realitate pentru preşedintele Maia Sandu.

Maia Sandu, preşedinte Republica Moldova: "Am votat pentru un Parlament cinstit alături de care să pot să lucrez". La 8 luni de la câştigarea alegerilor, şeful statului va avea sprijinul Parlamentului pentru iniţiativele pro-europene în domeniul justiţiei şi administraţiei publice. 

Pe acelaşi subiect

Iniţiative pro-europene

Miza este un pachet de asistenţă financiară de la Comisia Europeană în valoare de 600 de milioane de euro.  Maia Sandu a fost felicitată telefonic şi de premierul României. 

Florin Cîţu, premierul României: "Îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova şi îi asigur că România este alături de ei în acest proces de reformă". Alegerile de duminică au înregistrat cea mai mică prezenţă la urne din istorie: 48,41%. 

În aceste condiţii, diaspora a jucat din nou un rol foarte important. Peste 216 mii de cetăţeni moldoveni au votat în străinătate, iar 86% dintre aceştia au pus ştampila pe PAS. 

"Din ţară nu putem să plecăm toţi, trebuie să luptăm pentru ţărişoara noastră cât de mică este".

"Să aibă de lucru copiii ăştia. Şi să se facă ceva cu tâlhăria asta", spun moldovenii.

Deşi partidul său se va afla în opoziţie, fostul preşedinte Igor Dodon s-a declarat mulţumit.

Igor Dodon, Preşedintele Partidului Socialiştilor: "Din calculele noastre şi evidenţa internă, avem şi rezultate pe măsură".  În luna aprilie, Maia Sandu a cerut alegeri anticipate după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională starea de urgență, instituită de Parlamentul de la Chișinău.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Moldova a ales Occidentul: "Este victoria onestităţii împotriva hoţiei"