Antena Meniu Search
x

Video Moment istoric în Danemarca. Prinţul moștenitor Frederik al X-lea a preluat tronul. Primul mesaj transmis populației

E ceva... nou în Danemarca. De azi, ţara cu şase milioane de locuitori va fi condusă de un nou rege. Prinţul moștenitor Frederik a preluat tronul de la mama sa, regina Margareta a II-a, care şi-a anunţat de sărbători abdicarea, după aproape jumătate de secol de domnie. Încoronarea aduce o situaţie neobişnuită: Danemarca va avea de-acum două regine. 

de Redactia Observator

la 14.01.2024, 20:52

Vezi și

Danemarca are de azi un nou rege. Frederik al X-lea a urcat pe tronul ţării, alături de soţia sa, regina Consoartă Mary. 

Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, l-a prezentat pe noul suveran de la balconul Palatului Christiansborg, din Copenhaga. Asta după ce regina Margareta, cel mai longeviv monarh al Danemarcei, a semnat, oficial, declaraţia de abdicare.

În fața unei mulțimi impresionante de oameni, veniți să fie martori la evenimentul istoric, Regele Frederik al 10-lea a transmis un mesaj supuşilor săi: "Este o sarcină pe care am studiat-o toată viața, o sarcină pe care o preiau cu mândrie, respect și bucurie".

După ceremonie, atât regina Mary, cât şi cei patru prinţi: Christian, Isabella şi gemenii Vincent şi Josephine, i s-au alăturat regelui la balcon pentru a saluta mulţimea.

Pe acelaşi subiect

Apoi, noul rege şi regina Consoartă au traversat centrul capitalei Copenhaga într-o trăsură trasă de cai, escortaţi de membri ai Regimentului de Husari. I-a urmat regina Margareta, în ultima sa plimbare ca monarh pe străzile capitalei.

Casa Regală din Danemarca a optat pentru o ceremonie de încoronare simplă

Spre deosebire de încoronarea regelui Charles din Marea Britanie, casa regală daneză a optat pentru o ceremonie mai simplă. Nu au fost invitați demnitari străini, iar suveranul nu stă pe tron și nu a purtat o coroană.

După mai mult de jumătate de secol de domnie, Margareta este primul monarh danez care a renunțat voluntar la tron ​​în ultimii 900 de ani.

Abdicarea lasă acum Danemarca cu două regine: Margareta își păstrează titlul, în timp ce soția lui Frederik, născută în Australia, devine şi ea Regină Consoartă. Fiul cel mare al lui Frederik, Christian, în vârstă de 18 ani, este de astăzi prințul moștenitor al tronului Danemarcei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Moment istoric în Danemarca. Prinţul moștenitor Frederik al X-lea a preluat tronul. Primul mesaj transmis populației