Antena Meniu Search
x

Galerie foto Regele Frederik al X-lea a urcat pe tronul Danemarcei. De ce i-a oferit puterea mama sa, Margrethe, deşi se jura că va fi regină până la moarte

Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a urcat duminică pe tron, succedându-i mamei sale, regina Margrethe a II-a, care a abdicat în mod oficial după 52 de ani. În capitală s-a adunat o mare mulțime de oameni pentru a fi martori ai evenimentului istoric, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 14.01.2024, 17:39

Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a urcat duminică pe tron. Margrethe, în vârstă de 83 de ani, a uimit națiunea în ajunul Anului Nou când a anunțat că intenționează să devină primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care renunță voluntar la tron.

Regele Frederik al X-lea a urcat pe tronul Danemarcei

Succesiunea a fost oficializată în momentul în care Margrethe a semnat declarația de abdicare în timpul unei reuniuni a Consiliului de Stat la Parlament, a precizat palatul regal. Danemarca, una dintre cele mai vechi monarhii din lume, nu are o încoronare.

La reuniune au participat reprezentanți ai guvernului, Margrethe, Frederik, în vârstă de 55 de ani, soția sa de origine australiană Mary, în vârstă de 51 de ani, care este acum regină, și fiul lor cel mare Christian, în vârstă de 18 ani, care este noul moștenitor al tronului. La aproximativ o oră după semnare, premierul Mette Frederiksen ar urma să îl proclame pe noul rege la balconul parlamentului, iar Frederik va ține un scurt discurs.

Pe acelaşi subiect

O mulţime de oameni, adunaţi să asiste la eveniment

La temperaturi apropiate de zero grade, zeci de mii de persoane din toată Danemarca au venit în capitală pentru a asista la evenimente, semn al popularității uriașe de care se bucură monarhia în această națiune de aproape șase milioane de locuitori.

„Am venit astăzi aici pentru că aceasta este istoria care se face sub ochii noștri. Pur și simplu trebuia să fim aici”, a declarat Soren Kristian Bisgaard, 30 de ani, pilot. Bea șampanie cu trei prieteni, așezați pe scaune de camping în fața parlamentului.

„Sunt foarte atașat de familia regală. Eu însumi am făcut parte din gărzile regale de viață, stând de pază la palatul regal. Sunt foarte mândru că am făcut asta și, de asemenea, că mă aflu astăzi aici”, a spus el.

Mai târziu în cursul după-amiezii, noul rege și regina urmau să se întoarcă cu trăsura cu cai la reședința lor, Amalienborg, un complex regal construit în anii 1750 și situat în centrul orașului Copenhaga. Cuplul va continua să locuiască împreună cu Margrethe, care își va păstra titlul de regină, la Amalienborg.

Margrethe, care în trecut declarase că va rămâne pe tron pe viață, nu a oferit un motiv exact pentru decizia sa de a se retrage, dar a declarat că o operație majoră la spate pe care a suferit-o în februarie anul trecut a făcut-o să se gândească la viitorul său. „S-ar putea ca ea să creadă că prințul Frederik este pregătit să preia acum tronul”, a declarat Lars Hovbakke Sorensen, istoric și profesor asociat la University College Absalon din Danemarca.

„Are 55 de ani și poate că regina a vrut să evite o situație în care să ai un rege foarte, foarte bătrân, așa cum s-a văzut cu Prințul Charles”. Regele britanic avea 73 de ani când a urcat pe tron, după ce mama sa, regina Elisabeta, a murit în septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Noul rege și noua regină urcă pe tron într-un moment de mare sprijin public și entuziasm pentru monarhie. Cel mai recent sondaj realizat după ce Margrethe a anunțat că va abdica a indicat că 82% dintre danezi se așteaptă ca Frederik să se descurce bine sau foarte bine în noul său rol, în timp ce 86% au spus același lucru despre Mary.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Regele Frederik al X-lea a urcat pe tronul Danemarcei. De ce i-a oferit puterea mama sa, Margrethe, deşi se jura că va fi regină până la moarte