Cine a scurs secretele SUA pe Discord. Se lăuda că ştie informaţii pe care guvernul le ascunde oamenilor
Omul din spatele scurgerii masive de secrete ale guvernului american este un tânăr pasionat de arme, care ar fi lucrat la o bază militară a SUA şi care le-a arătat documentele de la Pentagon unor prieteni pe un grup, de pe platforma de gameri Discord, format în timpul pandemie, dezvăluie The Washington Post. Grupul respectiv care a primit sute de pagini de materiale clasificate includea străini, au povestit câţiva membri ai săi pentru publicaţia americană.
Grupul respectiv are în jur de 25 de membri, majoritatea fiind bărbaţi şi băieţi, care împărtăşesc o pasiune comună pentru "arme, echipament militar şi Dumnezeu", scrie WP care a stat de vorbă cu doi membri ai Discord, o platformă populară printre gameri. Grupul a fost format, pe bază de invitație, în 2020.
Anul trecut, un tânăr, care ar avea în jur de 20-25 de ani, şi pe care unii membri ai grupului îl cunosc sub pseudonimul de "OG" (argou pentru Original Gangster) a postat un mesaj lung, plin de acronime ciudate şi în jargon, căruia la început aproape nimeni nu i-a acordat importanţă.
Se lăuda că ştie secrete pe care guvernul "le ascunde" oamenilor
"OG" pretindea că ştie secrete pe care guvernul le ascundea oamenilor obișnuiți. Potrivit sursei citate de WP, au urmat alte sute de mesaje care păreau a fi transcrieri manuale aproape verbatim ale unor documente secrete pe care OG a indicat că le-a adus acasă de la locul său de muncă într-o "bază militară", pe care a refuzat să o identifice.
- Serbia, acuzată că a tradat Rusia şi a trimis arme Ucrainei, neagă orice implicare: Este o minciună
- Serbia a acceptat să trimită arme Kievului; Forţe speciale britanice ar acţiona în Ucraina. Noi presupuse...
- Pentagon Leaks. Ce spun documentele secrete ale americanilor despre implicarea României în războiul din Ucraina
Potrivit membrilor din grupul de Discord, "OG" a povestit că a petrecut timp într-o unitate securizată care interzicea telefoanele mobile și alte dispozitive electronice, ce puteau fi folosite pentru a documenta informațiile secrete din rețelele interne de calculatoare guvernamentale sau din imprimante. El a şi explicat pentru cei din grup, neiniţiaţi, că marcajul "NOFORN" de pe unele documente înseamnă că informațiile sunt atât de sensibile încât nu trebuie împărtășite cu cetățenii străini.
Membru Discord: Nu au fost scurgeri accidentale
OG a spus grupului că s-a chinuit ore întregi să scrie documentele clasificate pentru a le urca pe serverul Discord. Tinerii s-au cunoscut aici în pandemie, când erau izolaţi în case, departe de prietenii din lumea reală. Aici discutau, îşi trimiteau meme-uri, se jucau, se uitau la filme şi se rugau. Dar OG le-a ţinut aici și prelegeri despre afacerile mondiale și operațiunile secrete ale guvernului.
El a vrut să "ne țină la curent. Este o persoană inteligentă. Sigur ştia ce face când a postat aceste documente, desigur. Acestea nu au fost scurgeri accidentale de niciun fel", a povestit un membru. "Este bine pregătit fizic. Este puternic. Este înarmat. Este instruit. Cam la ce te poţi aştepta de la un film nebunesc'', a povestit un membru al platformei, care a declarat că nu a împlinit încă 18 ani şi care a vorbit sub rezerva anonimatului, cu permisiunea mamei sale.
Când a obosit să transcrie documentele, a postat poze cu ele
Documentele transcrise pe care OG le-a postat cuprindeau o serie de subiecte sensibile pe care doar persoane autorizate şi verificate puteau să le vadă. Erau rapoarte extrem de secrete despre locul și traseul unor liderilor politici de rang înalt și actualizări tactice despre forțele militare, a spus membrul.
Când transcrierea manuală a sutelor de documente clasificate s-a dovedit a fi prea obositoare, "OG" a început să posteze sute de fotografii ale documentelor care s-au răspândit apoi pe 4Chan, Telegram şi Twitter în ultima săptămână şi apoi au fost preluate de presa internaţională.
Cea mai gravă scurgere de informaţii clasificate din ultimii ani
Într-o declaraţie difuzată miercuri, platforma Discord a anunţat că cooperează cu agenţiile de aplicare a legii. Departamentul Apărării şi Departamentul Justiţiei nu au răspuns imediat unei solicitări a Reuters de a comenta aceste informaţii dezvăluite de The Wasghington Post.
Departamentul de Justiţie a deschis o anchetă penală oficială săptămâna trecută după ce chestiunea a fost sesizată de Pentagon, care evaluează pagubele provocate de ceea ce s-ar putea dovedi cea mai gravă scurgere de informaţii clasificate din SUA din ultimii ani. Agenţiile de securitate naţională din SUA şi Departamentul de Justiţie investighează aceste scurgeri de documente secrete pentru a evalua prejudiciul adus securităţii naţionale şi relaţiilor cu aliaţii SUA şi cu alte ţări, inclusiv cu Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰