Antena Meniu Search
x

Momentul în care ruşii coboară la bordul navei civile, oprită ilegal cu focuri în Marea Neagră, şi o inspectează. Imaginile publicate de armata rusă

Război în Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova a publicat imagini noi cu momentul în care soldaţii ruşi au coborât duminică de pe un elicopter la bordul unei nave cargo civile din Marea Neagră pentru a o "inspecta". 

de Redactia Observator

la 15.08.2023, 15:35

Vezi și

"Imagini cu echipajul rusesc de pe nava patrulă a Flotei Mării Negre"Vasili Bîkov" în timp ce inspectează nava de marfă "Sukra Okan", sub pavilionul Palau, care naviga către portul ucrainean Izmail pe 13 august. Arată momentul  urcării la bord a unui grup de personal militar rus, verificarea documentelor și inspectarea navei pentru a verifica prezența mărfurilor interzise. Munca echipei de inspecție s-a desfășurat în conformitate cu cerințele internaționale. La final a fost întocmit un raport de inspecție iar nava a continuat să se deplaseze spre portul Izmail", a transmis Ministerul rus al Apărării. 

Prima navă civilă asupra căreia Rusia a deschis focul în Marea Neagră a ancorat luni în Sulina. Ambarcaţiunea cargo ar fi trebuit să ajungă în portul ucrainean Izmail. Şi-a schimbat însă traseul după ce duminicî Marina Rusă a oprit-o cu focuri de armă pentru a o inspecta.

Nava Vasili Bîkov a tras tiruri de avertizare cu arme automate asupra navei "Sukru Okan" după ce căpitanul nu a răspuns la solicitarea de a se opri pentru inspecţie, a precizat Ministerul rus al Apărării. Militarii ruşi au urcat apoi la bordul navei-cargo cu ajutorul unui elicopter Ka-29. Este prima dată când Rusia deschide focul asupra unei nave comerciale în afara teritoriului ucrainean de la ieşirea sa anunţată din acordul privind cerealele, luna trecută.

Incidentul vine după ce Rusia a impus o blocadă ilegală în Marea Neagră

Nava Sukra Okan a plecat din Istanbul cu destinaţia finală portul ucrainean Izmail. Ruşii au tras asupra ei în apropiere de apele teritoriale ale Bulgariei, în sud vestul Mării Negre. Rusia a impus luna trecută o blocadă ilegală în Marea Neagră, după ce s-a retras din acordul care permitea tranzitul cerealelor ucrainene. A anunţat atunci că orice navă care merge spre porturile ucrainene va fi considerată o ţintă legitimă. Ca să se asigure că ameninţarea este luată în serios a atacat în repetate rânduri porturile Reni şi Izmail de pe Dunăre, aflate la 200 de metri de apele teritoriale ale României.

Cu toate astea, la începutul lunii august, mai multe nave civile de marfă, operate de turci, au ignorat blocada rusă și au ancorat în portul ucrainean Izmail, de pe Dunăre, lângă România, potrivit datelor unei firme de monitorizare a traficului mariitim. Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat că mai multe nave civile au navigat nestingherite spre Ucraina prin Marea Neagră. "Asta înseamnă că Rusia fie nu vrea, fie nu poate să impună o blocadă în Marea Neagră în acest moment" a apreciat think tank-ul american. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Momentul în care ruşii coboară la bordul navei civile, oprită ilegal cu focuri în Marea Neagră, şi o inspectează. Imaginile publicate de armata rusă