Antena Meniu Search
x

Moscova anunţă construirea gazoductului Forţa Siberiei 2, către China, care va înlocui Nord Stream 2

Moscova a anunțat că gazoductul Nord Stream 2 va fi înlocuit cu conducta asiatică "Puterea Siberiei 2", către China, scrie Euronews.com. Lucrările sunt programate să înceapă în 2024.

de Redactia Observator

la 16.09.2022, 17:39

Moscova anunţă construirea gazoductului Forţa Siberiei 2, către China, care va înlocui Nord Stream 2
Moscova anunţă construirea gazoductului Forţa Siberiei 2, către China, care va înlocui Nord Stream 2 - Shutterstock

Forța Siberiei 2, gazoductul despre care Moscova și Beijingul au discutat de ani de zile, va înlocui Nord Stream 2, a declarat joi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

Nordstream 2 este o rută propusă pentru aducerea gazului rusesc în Europa, în special în Germania. Construcția controversatei conducte a fost finalizată în septembrie 2021, deși proiectul a fost suspendat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Vorbind la televiziunea de stat rusă, Novak a fost întrebat dacă conducta asiatică ar putea înlocui gazoductul european în cadrul strategiei energetice a Rusiei. Ministrul a răspuns „da”.

Mai devreme în cursul zilei, ministrul rus al Energiei a indicat că Rusia și China vor semna în curând un acord pentru a livra „50 de miliarde de metri cubi de gaz” pe an prin conducta Forța Siberiei 2. Acest volum reprezintă aproape capacitatea maximă a Nord Stream 1 – 55 miliarde metri cubi în total – care a fost oprită din septembrie.

Pe acelaşi subiect

Nord Stream 1, care face legătura între Rusia și Germania, transporta aproximativ o treime din livrările de gaze rusești către Uniunea Europeană.

Tot mai mult gaz către China

În strategia energetică a Rusiei, Forța Siberiei 2 urmează să înlocuiască proiectul Nord Stream 2, susţinut mult timp de către Germania, dar pe care Statele Unite îl vedeau cu ochi răi şi pe care Occidentul l-a îngropat după invazia Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lui februarie.

Totodată, ministrul rus a anunţat că Gazprom, operatorul gazoductului Forţa Siberiei 1, care leagă din 2019 zăcământul Ceaiadinskoe, din Iacutia, de nord-estul Chinei, ”îşi va creşte livrările” şi urmează să atingă ”20 miliarde de metri cubi de gaze naturale” pe an.

Racordarea, la începutul anului, a zăcământului Kovitka, situat în apropiere de Lacul Baikal, la acest gazoduct, urmează să faciliteze această creştere importantă.

În 2025, când îşi va atinge capacitatea maximă, acest important gazoduct va produce 61 de miliarde de metri cubi pe an, adică mai mult decât Nord Stream 1, dintre care 38 miliarde m³ vor fi destinate Chinei, potrivit unui contract importanrt, semnat în 2014 de către Gazprom cu omologul său chinez CNPC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Moscova anunţă construirea gazoductului Forţa Siberiei 2, către China, care va înlocui Nord Stream 2