Antena Meniu Search
x

Moscova cere armatei ucrainene să înceapă demilitarizarea la Șirokin

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a cerut armatei ucrainene "să înceapă demilitarizarea satului Șirokin", în convorbiri telefonice separate sâmbătă cu omologii săi ucrainean Pavlo Klimkin și german Frank-Walter Steinmeier, a anunțat Kremlinul

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a cerut armatei ucrainene "să înceapă demilitarizarea satului Șirokin", în convorbiri telefonice separate sâmbătă cu omologii săi ucrainean Pavlo Klimkin și german Frank-Walter Steinmeier, a anunțat Kremlinul

Rebelii s-au retras deja din această zonă strategică situată la zece kilometri de Mariupol, ultimul mare oraș din zona de conflict încă sub controlul forțelor ucrainene, a reamintit Serghei Lavrov, care a discutat de asemenea la telefon cu secretarul de stat american John Kerry.

Lavrov i-a cerut de asemenea omologului său ucrainean "să rezolve problemele privind proiectul de reformă constituțională" a Ucrainei, menit să acorde mai multă autonomie regiunilor din estul separatist al țării, dar calificat vineri drept o "parodie" de Moscova.

Rusia acuză Kievul că nu i-a inclus în pregătirea reformei pe reprezentanții rebelilor, un punct evocat din nou de Lavrov cu Klimkin, cerând "un dialog direct între Kiev, Donețk și Lugansk", capitalele celor două republici separatiste proruse.

Acordurile de pace semnate la Minsk în februarie în urma medierii cancelarului german Angela Merkel și președintelui francez Francois Hollande, în prezența președintelui rus Vladimir Putin, trebuie "respectate", i-a declarat Lavrov lui Steinmeier.

Și "nu ar trebui să se îndepărteze de cadrul obligațiilor (luate la Minsk), în primul rând cele referitoare la dialogul direct dintre Kiev, Donețk și Lugansk", a repetat el în timpul discuției cu John Kerry.

În estul separatist prorus al Ucrainei, trei civili și un militar ucrainean au fost uciși în ultimele 24 de ore.

"Situația s-a deteriorat brusc în zona de conflict în ultimele 24 de ore", a deplâns sâmbătă armata ucraineană într-un comunicat.

Viceministrul apărării republicii separatiste proruse Donețk (DNR), Eduard Basurin, a anunțat sâmbătă seară că DNR și republica separatistă prorusă autoproclamată Lugansk (LNR) au ordonat unităților lor militare să-și retragă "cât de curând" armele cu un calibru mai mic de 100 mm de-a lungul liniei prevăzute de ultimele acorduri de la Minsk, adaugă France Presse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Moscova cere armatei ucrainene să înceapă demilitarizarea la Șirokin