Meniu
Search
x

Sute de muncitori români, așteptați în Slovenia de cultivatorii de hamei

În ciuda măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, sute de muncitori români sunt așteptați în Slovenia, pe plantații de hamei.

De Redactia Observator la 10.04.2020, 17:07
  • Români, așteptați la muncă în Slovenia.
  • Muncitorii ar urma să lucreze pe plantații de hamei.

În ciuda măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, sute de muncitori români sunt așteptați în Slovenia, pe plantații de hamei.

Un prim grup, de 193 de muncitori, ar urma să ajungă în cursul zilei de sâmbătă, la bordul a cinci autocare.

Conform Total Slovenia News, anunțul a fost făcut de Janez Oset, președintele Asociației Slovene de Cultivatori de Hamei.

Oset a precizat că producătorii de hamei din Slovenia au nevoie undeva la 800-1.000 de muncitori și se bazează foarte mult pe muncitorii români.

De altfel, Oset a precizat că s-a obținut deja acordul autorităților din Ungaria pentru ca autocarele cu muncitori români să tranziteze teritoriul Ungariei, în ciuda măsurilor de restricție impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Muncitorii români care urmează să ajungă în Slovenia primesc măști de protecție și sunt obligați să prezinte documente care să ateste că nu sunt purtători ai virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, lor li se vor face asigurări pe o perioadă de 45 de zile pentru a fi asigurați în cazul în care se infectează cu noul coronavirus.

În principiu, muncitorii români ar trebui să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile, de la momentul intrării pe teritoriul Sloveniei, însă cultivatorii de hamei negociază posibilitatea ca aceștia să rămână în izolare pentru a se acomoda cu condițiile din Slovenia, cu asumarea posibilității ca temperatura lor să fie verificată zilnic, iar cei care prezintă simptome să fie predați medicilor.

Oset susține că a trimis scrisori deschise politicienilor de top pentru a le atrage atenția că Slovenia are nevoie urgentă de muncitori sezonieri pentru că altfel agricultura ar intra în colaps.

Din acest motiv, pe lângă muncitorii proveniți din alte țări, autoritățile ar putea mobiliza pensionari, studenți și angajații trimiși în șomaj tehnic pentru a menține agricultura la un nivel optim.

Un alt transport de muncitori români ar putea ajunge în Slovenia peste alte aproximativ 10 zile.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Sute de muncitori români, așteptați în Slovenia de cultivatorii de hamei