Antena Meniu Search
x

Musulmanii au început luna sfântă a Ramadanului. În Orientul Mijlociu, postul a fost umbrit de violenţe

Aproape un miliard şi jumătate de musulmani din lume, din Jakarta până în Tunis, trecând din Mosul, au început sâmbătă luna sacră a Ramadanului, marcată de post şi rugăciune, relatează AFP.

Aproape un miliard şi jumătate de musulmani din lume, din Jakarta până în Tunis, trecând din Mosul, au început sâmbătă luna sacră a Ramadanului, marcată de post şi rugăciune, relatează AFP.

Timp de 29 sau 30 de zile, credincioşii se vor abţine să mănânce, să bea, să fumeze sau să întreţină relaţii sexuale de la răsărit până la asfinţit. Noaptea ei pot mânca şi, de multe ori, mesele sunt fastuoase.

Însă, în mai multe ţări, în special din Orientul Mijlociu, sărbătoarea a fost umbrită şi anul acesta de violenţe sau de dificultăţi economice.

În Afganistan, un atentat cu maşină-capcană revendicat de talibani şi vizând o miliţie finanţată de CIA, s-a soldat sâmbătă cu 13 morţi la Khost, în estul ţării.

Pe acelaşi subiect

În Libia, începutul Ramadanului a coincis cu o reluare a violenţelor la Tripoli, unde grupări rivale au încercat vineri să recucerează poziţii din centrul ţării.

Potrivit unui bilanţ al autorităţilor, atacul s-a soldat cu 28 de morţi, în timp ce forţe loiale Guvernului de Uniune Naţională (GNA) din Libia a vorbit de 52 de morţi.

Pentru locuitorii din Mosul, începutul lunii sfinte nu oferă nicio perioadă de respiro, pentru că forţele irakiene au anunţat sâmbătă că au lansat o ofensivă simultană în mai multe cartiere controlate încă de jihadiştii din gruparea Statul Islamic.

În Yemen, emisarul ONU, Ismail Ould Cheikh Ahmed, nu a reuşit să promoveze idea unui armistiţiu pentru Ramadan în luptele dintre rebelii şiiţi huthi şi forţele guvernamentale.

Civilii plătesc un preţ greu pentru acest lupte – 19 milioane de persoane, adică aproximativ 60% din populaţie, se confruntă cu foamete, potrivit ONU.

Începutul Ramadanului a fost îndoliat şi în Egipt de atentatul revendicat de Statul Islamic, care a vizat vineri creştinii copţi în apropiere de Minia, soldat cu 29 de morţi.

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Musulmanii au început luna sfântă a Ramadanului. În Orientul Mijlociu, postul a fost umbrit de violenţe