Antena Meniu Search
x

Curs valutar

NATO: Companiile de armament produc prea puţin, percep tarife prea mari şi livrează prea lent. Ce propune Mark Rutte

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a formulat critici severe miercuri la adresa companiilor de armament din ţările membre ale Alianţei conduse de SUA, afirmând că acestea produc prea puţin, percep tarife prea mari şi livrează într-un ritm prea lent, în timp ce NATO încearcă să sprijine Ucraina şi să îşi consolideze apărarea împotriva Rusiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.12.2024 , 16:44

NATO: Companiile de armament produc prea puţin, percep tarife prea mari şi livrează într-un ritm prea lent NATO: Companiile de armament produc prea puţin, percep tarife prea mari şi livrează într-un ritm prea lent - Profimedia

Război în Ucraina. Într-un context în care statele membre NATO se pregătesc de o reluarea a presiunilor din partea preşedintelui ales american Donald Trump pentru a-şi spori cheltuielile de apărare, Mark Rutte a ţinut să sublinieze că obiectivul actual de alocare a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare nu mai este suficient pentru descurajarea unor atacuri pe viitor.

Mark Rutte nu a spus dacă el consideră că alocarea a 3% din PIB ar trebui să fie noua ţintă, aşa cum insistă Donald Trump. Cu toate acestea, el a declarat că NATO va trebui nu doar să cheltuiască mai mult pentru apărare, ci şi să ajungă la un randament mai bun.

NATO: Companiile de armament trebuie să producă mai mult şi la preţuri mai mici

Articolul continuă după reclamă

"Producem insuficient, la preţuri prea ridicate, iar livrarea este prea lentă, de aceea industria de apărare trebuie să treacă la o activitate în mai multe schimburi, trebuie să pună în funcţiune mai multe linii de producţie", a declarat Rutte, fost premier olandez.

Pe acelaşi subiect

"Nu putem permite situaţia în care să plătim pur şi simplu mai mult pentru acelaşi lucru şi să vedem comisioane mari pentru acţionari", a declarat el reporterilor după o reuniune de două zile a miniştrilor de externe din cadrul NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.

Război în Ucraina. Statele din alianţa militară transatlantică şi-au crescut substanţial cheltuielile pentru apărare în ultimii ani, în special după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. NATO estimează că 23 dintre cei 32 de membri ai săi îşi vor îndeplini obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în acest an, în creştere faţă de doar trei ţări care şi-au îndeplinit obiectivul atunci când a fost stabilit în 2014.

"Cred cu tărie - şi ştiu că mulţi alţi aliaţi cred cu tărie - că 2% din PIB pur şi simplu nu este suficient. Pur şi simplu nu este suficient dacă, pe termen lung, dorim să ne menţinem descurajarea la nivelul actual", a spus Rutte.

"Acum este în regulă şi ne putem apăra şi nimeni nu ar trebui să încerce să ne atace. Dar vreau ca acest lucru să rămână la fel peste patru sau cinci ani", a adăugat secretarul general al NATO.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi deschis copilului vostru un cont de economii?
Observator » Ştiri externe » NATO: Companiile de armament produc prea puţin, percep tarife prea mari şi livrează prea lent. Ce propune Mark Rutte