Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Negocieri secrete de încetare a focului între Rusia şi Ucraina. Ofensiva din Kursk a oprit totul

Război în Ucraina. Rusia şi Ucraina urmau să discute despre o încetare parţială a focului, în Qatar. Ofensiva ucrainenilor din Kursk a blocat însă orice negociere, informează The Washington Post.

de Redactia Observator

la 19.08.2024 , 09:25

Negocieri secrete de încetare a focului între Rusia şi Ucraina. Ofensiva din Kursk a oprit totul
- Profimedia

Discuţiile urmau să aibă loc în această lună, în Qatar, acolo unde cele două tabere voiau să-şi trimită delegaţii. Încetarea parţială a focului prevedea că niciuna dintre cele două combatante să nu bombardeze infrastructurile energetice şi electrice. Reprezentanţii statului Qatar au avut întrevederi cu oficiali atât din Rusia, cât şi din Ucraina, iar în cele din urmă au reuşit să-i aducă la aceeaşi masă. Totul s-a oprit atunci când ucrainenii au declanşat ofensiva din Kursk.

Ucraina dă vina pe "situaţia din Orientul Mijlociu" pentru amânarea summit-ului

De aproape un an, Rusia a luat la ţintă reţeaua electrică a Ucrainei lovind infrastructura atât cu rachte de croazieră, cât şi cu drone. Atacurile ruseşti au produs daune iremediabile şi au provocat pene majore de curent. De partea cealaltă, Ucraina a folosit drone cu rază lungă de acţiune pentru a lovi rafinăriile şi depozitele de petrol ruseşti. Un acord între cele două părţi ar fi pus capăt unor astfel de atacuri.

Articolul continuă după reclamă

Un diplomat care a participat activ la negocierile cu cele două părţi a declarat pentru Washington Post, sub protecţia anonimatului, că dacă acest acord ar fi fost semnat existau speranţe pentru semnarea unui altuia, mult mai amplu, ce ar fi putut duce la încetarea totală a focului. Acelaşi diplomat a mai precizat că Rusia nu a anulat complet întâlnirea din Qatar, ci a a amânat-o ca urmare a incursiunii Ucrainei în Kursk. Ruşii "nu au anulat discuțiile, ci au spus să le dăm timp", a declarat oficialul. De asemenea, cei din Qatar susţin că Kievul nu i-a informat despre planul de a ataca Rusia.

Şi Ucraina a amânat întâlnirea de la Doha, din Qatar. Ca un răspuns la o solicitare a jurnaliştilor de la Washington Post, biroul prezidenţial ucrainean a afirmat că summit-ul a fost amânat "din cauza situaţiei din Orientul Mijlociu", dar va fi susţinut în format de videoconferinţă pe data de 22 august. De partea cealaltă, Kremlinul nu a răspuns la aceeaşi solicitare a Washington Post şi nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Negocieri secrete de încetare a focului între Rusia şi Ucraina. Ofensiva din Kursk a oprit totul