Antena Meniu Search
x

Negocierile pentru Brexit vor trece în a doua etapă

Negocierile pentru Brexit vor trece în a doua etapă, care se referă la viitoarele relaţii ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Vezi și

Negocierile pentru Brexit vor trece în a doua etapă, care se referă la viitoarele relaţii ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Decizia a fost aprobată oficial la summitul european încheiat ieri la Bruxelles. Pe agenda reuniunii s-au mai aflat reforma zonei euro şi politica guvernului din Polonia. România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Liderii europeni consideră că negocierile privind Brexitul pot trece în etapa a doua, deoarece s-au înregistrat suficiente progrese în cele trei domenii majore ale primei faze. Acestea sunt drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie, factura divorţului de Uniune şi frontiera dintre cele două părţi ale Irlandei. Discuţiile din etapa a doua vor fi, însă, mult mai dure. 

Premierul Theresa May, încurajată de victoria obţinută, susţine că negocierile din etapa a doua vor începe imediat. Preşedintele Comisiei Europene este, însă, mai puţin grăbit.

La Londra, lumea afacerilor a salutat vestea de la Bruxelles, dar a avertizat că numeroase locuri de muncă vor fi în pericol dacă negocierile nu fac progrese rapide.

Programul summitului a inclus şi o reuniune în formatul "Euro Plus", la care nu au luat parte doar membrii zonei euro, ci toate ţările din Uniune. Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul ferm al României de a adopta moneda euro cât mai curând posibil. Deocamdată, şi Uniunea Monetară are nevoie de reforme. 

Preşedintele Emmanuel Macron s-a declarat convins că, până în martie, Franţa şi Germania vor ajunge la o poziţie comună privind viitorul zonei euro. Macron s-a întâlnit şi cu premierul Poloniei, ţară împotriva căreia Comisia Europeană ar putea declanşa, săptămâna viitoare, cea mai aspră procedură de sancţionare. Motivul este reforma justiţiei din Polonia care, în opinia Comisiei, poate ameninţa statul de drept. Dar puterea de la Varşovia pare să cedeze: parlamentul polonez a votat ieri şi o reformă electorală, prin care alegerile vor fi supravegheate de guvern şi nu de magistraţi ca până acum. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Negocierile pentru Brexit vor trece în a doua etapă