Antena Meniu Search
x

Video Negocierile pentru eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici, în impas: Hamas acuză Israelul că ar fi încălcat armistiţiul

Război Israel - Hamas. Cele două zile de pace în Gaza au adus bucurie în rândul ambelor tabere. Primii 13 ostatici israelieni au ajuns, după 50 de zile, în braţele celor dragi. Tot aseară, au fost eliberaţi şi 39 de prizonieri palestinieni, printre ei o tânără care a stat în închisoare timp de 7 ani. Negocierile pentru al doilea grup de ostatici israelieni sunt însă în impas: Hamas acuză Israelul că ar fi încălcat armistiţiul.

de Redactia Observator

la 25.11.2023, 20:21

Vezi și

Aşa arată bucuria eliberării - o familie reunită după 49 de zile. Doron şi cele două fiice au fost în primul grup de ostatici. Au fost răpite din kibbutzul Nir Oz în dimineaţa masacrului. "Sunt fericit că mi-am recuperat familia. Pot să simt bucurie şi este normal să plâng. Este firea umană. Încă nu sărbătoresc. Nu o să sărbătoresc până când nu o să fie eliberat şi ultimul ostatic", a declarat Yoni Katz Asher, rudă cu unul dintre ostaticii israelieni eliberaţi.

Bucuria eliberării a fost sărbătorită şi în Palestina

Tot în primul grup eliberat au fost şi Daniela Aloni, cu origini româneşti, şi fiica ei Amelia. Familia surorii ei încă este ţinută ostatică în enclavă. "Este efectiv o teroare să stai să aştepţi, să vezi dacă numele celui apropiat ţie este pe listă sau nu este pe listă. Membri ai familiilor elliberaţi ieri au rămas acolo. Vă daţi seama ce tortură este asta pentru cei rămaşi şi pentru cei veniţi", a declarat David Maxim. În România, comunitatea evreiească îşi arată sprijinul pentru familiile greu încercate. "Noi ne-am fi dorit, de fapt, să luam cu noi cei 30 şi ceva de copii şi să îi plimbăm cu noi prin Bucureşti. Nu putem pentru că deocamdată sunt în tuneluri prin Gaza, legaţi la ochi, păziţi de oameni înarmaţi. Lumea noastră nu e întreagă, ne lipsesc 30 şi ceva de copii", a declarat David Maxim.

Bucuria eliberării a fost sărbătorită şi în Palestina. Malak Salman, una dintre cei 39 de prizonieri eliberaţi, a fost arestată în urmă cu şapte ani, pe când avea 16 ani, pentru că a încercat să înjunghie un poliţist în Ierusalim. "Faptul că sunt alături de familia mea mă umple de fericire, dar este o fericire pătată de tristețe, deoarece eliberarea noastră din închisoare s-a făcut cu prețul vieților martirilor și al inocenței copiilor", a declarat Aseel Munir al-Titi, prizonier palestinian eliberat. Pe străzile din Ramallah a fost sărbătoare după eliberarea prizonierilor. Mai multe steaguri ale Hamas au fost fluturate. Tot azi-noapte, doi palestinieni au fost executaţi şi arătaţi în piaţa publică: erau suspecţi că ar fi colaborat cu israelienii.

La Bucureşti, la fel ca n multe oraşe din Europa, comunitatea palestiniană a ieşit din nou în stradă. E a doua zi de încetare a focului în Gaza, iar perioada s-ar putea prelungi cu încă două zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Negocierile pentru eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici, în impas: Hamas acuză Israelul că ar fi încălcat armistiţiul