Antena Meniu Search
x

Negocierile ruso-ucrainene din Turcia ar putea începe marţi. Propunere: Donbasul și Crimeea, ”închiriate” pe termen lung de Rusia

Kremlinul a anunţat luni că negocierile ruso-ucrainene din Turcia ar putea începe marţi şi a apreciat că este important ca dialogul să aibă loc faţă în faţă, în ciuda progreselor slabe de până acum, transmite Reuters. Război Rusia - Ucraina, ziua 33 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 14:00

Negocierile ruso-ucrainene din Turcia ar putea începe marţi. Propunere: Donbasul și Crimeea, ”închiriate” pe termen lung de Rusia
Negocierile ruso-ucrainene din Turcia ar putea începe marţi. Propunere: Donbasul și Crimeea, ”închiriate” pe termen lung de Rusia - Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este gata să accepte un statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia, dar orice acord ar trebui supus poporului ucrainean printr-un referendum.

Preşedintele rus Vladimir Putin a convenit telefonic duminică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan ca tratativele să aibă loc la Istanbul. Turcia speră ca negociatorii să cadă de acord asupra unui armistiţiu.

Ankara anunţase că negocierile ar putea începe de luni, dar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că este puţin probabil, deoarece echipa de emisari ai Moscovei ar putea ajunge la Istanbul abia marţi.

Kremlinul: Până acum nu s-au înregistrat progrese substanţiale la negocieri

Pe acelaşi subiect

Peskov a adăugat că la negocierile de până acum nu s-au înregistrat progrese substanţiale şi nu s-a avansat nici în direcţia unei eventuale întâlniri a lui Putin cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt a mai comunicat că Kremlinul consideră îngrijorătoare comentariile preşedintelui american Joe Biden despre rămânerea la putere a lui Putin.

Deşi Biden a revenit ulterior asupra declaraţiei făcute sâmbătă la Varşovia şi a afirmat că Statele Unite nu au o politică privind schimbarea de regim în Rusia, Peskov a avertizat că Moscova va continua să urmărească atent declaraţiile liderului de la Casa Albă.

În final, Peskov a mai spus că anchetatori ruşi vor analiza o înregistrare video care circulă în social media şi care ar înfăţişa forţe ucrainene ce aplică rele tratamente unor militari ruşi capturaţi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că înregistrarea video, despre care a spus că ar conţine "imagini monstruoase", trebuie evaluată din punct de vedere juridic şi că cei care au participat la ceea ce el a descris drept tortură trebuie să plătească. 

Propunere: Donbasul și Crimeea, închiriate pe termen lung de Rusia - The Times 

Potrivit The Times, weekendul trecut, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan, a declarat pentru ziarul Hurriyet că părțile au fost „aproape de un acord” cu privire la chestiuni cheie, inclusiv garanția ca Ucraina să nu adere la NATO, demilitarizarea și garantarea unui statut protejat pentru limba rusă. Punctul de conflict este soarta Crimeei, anexată de Rusia în 2014, și a Donbasului.

Kalin, în vârstă de 50 de ani, unul dintre cei mai influenți și experimentați politicieni din guvernul turc, a fost implicat în formularea unei propuneri ca Donbasul și Crimeea să fie controlate de Moscova în baza unui contract de închiriere pe termen lung, similar cu poziția Marii Britanii asupra Hong Kong-ului între 1898 - 1997. Viitorul regiunilor urma să fie decis la o dată ulterioară. Înainte de revoluția din 2014, Ucraina a închiriat Rusiei baza navală de la Marea Neagră - Sevastopol.

Putin ia în considerare propunerea, însă furia liderului de la Kremlin la adresa Ucrainei, a lui Volodimir Zelenski și a eșecurilor armatei ruse l-ar face un partener imprevizibil, scrie sursa citată.  Abramovici și Umerov au vizitat și Kievul, unde oligarhul l-a întâlnit pe Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Negocierile ruso-ucrainene din Turcia ar putea începe marţi. Propunere: Donbasul și Crimeea, ”închiriate” pe termen lung de Rusia