Antena Meniu Search
x

Biletul scris de Zelenski și dus la Moscova de Abramovici. Putin a transmis că-l va distruge pe liderul de la Kiev după ce l-a citit

Oligarhul rus Roman Abramovici a acționat ca trimis neoficial al președintelui Vladimir Putin la negocierile dintre Rusia şi Ucraina, scrie publicația britanică The Times. Miliardarul rus, de 55 de ani, i-ar fi dus la Moscova lui Putin un bilet scris personal de Volodimir Zelenski.

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 13:28

Biletul scris de Zelenki și dus la Moscova de Abramovici. Putin a transmis că-l va distruge pe liderul de la Kiev după ce l-a citit
Biletul scris de Zelenki și dus la Moscova de Abramovici. Putin a transmis că-l va distruge pe liderul de la Kiev după ce l-a citit - Profimedia

Miercurea trecută, un avion privat Hawker 800XP a decolat de pe aeroportul Ataturk, Istanbul, către Rusia. În apropiere de oraşul Mineralnîe Vodî aeronava și-a oprit trackerul de zbor. În acea seară, același avion a plecat de pe aeroportul Vnukovo, Moscova, și s-a întors la Istanbul. La bord se afla Roman Abramovici, relatează The Times. 

La Moscova, Abramovici s-a întâlnit cu Putin, căruia i-a adus un bilet scris de mână de la președintele Zelenski. Pe bilet erau scriși termenii luați în considerare de Ucraina pentru un acord de pace care să pună capăt războiului început acum o lună. „Spune-i că-l voi distruge”, acesta a fost răspunsul inițial al lui Vladimir Putin. 

Întors la Istanbul, Abramovici s-a întâlnit cu Rustem Umerov, un tătar din Crimeea și membru al parlamentului ucrainean, pentru a discuta despre întâlnirea cu Putin. Umerov, un fost om de afaceri de 39 de ani, care vorbește atât turcă, cât și rusă, este reprezentantul Kievului la negocieri, potrivit The Times. Cei doi au avut o serie de întâlniri la hoteluri de cinci stele din Istanbul, coordonate de Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan.

În ciuda răspunsului dat de Putin la biletul lui Zelenski, ar fi totuși progrese la negocieri, oferind speranța unui acord de pace timid în Ucraina și o victorie diplomatică majoră pentru Turcia.

Pe acelaşi subiect

Propunere: Donbasul și Crimeea, închiriate pe termen lung de Rusia

Discuțiile față în față dintre reprezentanții ucraineni și ruși urmează să fie reluate în Turcia în această săptămână. Weekendul trecut, Kalin a declarat pentru ziarul Hurriyet că părțile au fost „aproape de un acord” cu privire la chestiuni cheie, inclusiv garanția ca Ucraina să nu adere la NATO, demilitarizarea și garantarea unui statut protejat pentru limba rusă. Punctul de conflict este soarta Crimeei, anexată de Rusia în 2014, și a Donbasului.

Kalin, în vârstă de 50 de ani, unul dintre cei mai influenți și experimentați politicieni din guvernul turc, a fost implicat în formularea unei propuneri ca Donbasul și Crimeea să fie deținute de Moscova în baza unui contract de închiriere pe termen lung, similar cu poziția Marii Britanii asupra Hong Kong-ului între 1898 - 1997. Viitorul regiunilor urma să fie decis la o dată ulterioară. Înainte de revoluția din 2014, Ucraina a închiriat Rusiei baza navală de la Marea Neagră - Sevastopol.

Putin ia în considerare propunerea, însă furia liderului de la Kremlin la adresa Ucrainei, a lui Volodimir Zelenski și a eșecurilor armatei ruse l-ar face un partener imprevizibil, scrie sursa citată.  Abramovici și Umerov au vizitat și Kievul, unde oligarhul l-a întâlnit pe Zelenski.

Abramovici a călătorit cu avioane private care au trecut prin capitala poloneză Varșovia. Deoarece avionul său privat se află sub sancțiuni UE, miliardarul rus zboară cu un avion înregistrat la o companie turcă. Mama lui Abramovici, Irina, s-a născut în Ucraina, iar fiica acestuia, Sofia, a criticat public invazia rusă.

Roman Abramovici evită sancțiunile și radarul între Putin și Zelenski

Negocierile dintre Abramovici și Umerov s-au desfășurat în paralel cu o altă întâlnire organizată de Turcia, între miniștrii de externe rus și ucrainean, Serghei Lavrov și Dmytro Kuleba, la Antalia, pe 10 martie, sub supravegherea lui Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe turc.  Atunci nu s-au făcut progrese iar încercările Turciei de a acționa ca mediator în conflict păreau eșuate. Turcia, membră NATO, are totuși legături puternice cu Rusia, centrate pe relația personală a lui Erdogan cu Putin. Cei doi s-au apropiat în ultimii cinci ani, când relația lui Erdogan cu aliații occidentali s-a deteriorat.

În 2017, Turcia a achiziționat sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400, spre nemulțumirea americanilor iar în 2020 a fost pornită o nouă conductă de gaz între cele două țări. Cu toate acestea, Turcia și Rusia susțin tabere opuse în conflictele din Siria, Libia și Caucaz și sunt rivale istorice în regiunea Mării Negre. Putin a provocat în trecut pagube uriașe economiei turce prin embargouri asupra importurilor agricole și interzicerea zborurilor către destinații de vacanță din Turcia.

În Ucraina, Turcia sprijină Kievul și a furnizat deja celebrele drone Bayraktar forțelor armate ucrainene. Este însă reticentă să furnizeze mai multe arme. Principalul interes al Ankarei în Ucraina îl reprezintă tătarii din Crimeea, care au legături lingvistice și culturale cu Turcia. Tătarii s-au opus anexării peninsulei de către Putin în 2014. De atunci, zeci de tătari din Crimeea au fost reținuți în raiduri FSB. Moscova îi acuză de legături cu grupuri islamiste interzise, ​​deși majoritatea sunt vizați din cauza opoziției lor față de Putin.

Conflictul i-a oferit lui Erdogan ocazia de a construi punți cu SUA și UE și l-a pus într-o poziție diplomatică importantă după ani de izolare. Cu toate acestea, Erdogan nu a purtat discuții față-n față cu președintele Biden la summitul NATO de săptămâna trecută. Totodată SUA au amânat să-l sancționeze pe Abramovici până acum, cel mai probabil din cauza rolului său în negocieri. Wall Street Journal a scris săptămâna trecută că Zelenski i-a cerut lui Biden să amâne sancționarea lui Abramovici. Deși The Times a solictat puncte de vedere de la Abramovici, Umerov și Kalin, niciunul nu a răspuns.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Biletul scris de Zelenski și dus la Moscova de Abramovici. Putin a transmis că-l va distruge pe liderul de la Kiev după ce l-a citit