Antena Meniu Search
x

Neînțelegeri la vârful UE. Tensiuni profunde între Ursula von der Leyen și Charles Michel: "Comunicarea a fost complet distrusă" - Politico

Când liderii celor mai puternice țări din lume se întâlnesc la summitul G20 de la Bali, liderii Uniunea Europeană ar putea să nu prezinte un front unit. Mai degrabă decât să se coordoneze, cei doi oficiali de top ai blocului comunitar: președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, sunt mai predispuși să se evite reciproc, personalul implicat în organizarea călătoriei primind instrucțiuni stricte să evite orice suprapunere în itinerariile celor doi, notează Politico.

de Adrian Popovici

la 10.11.2022, 12:01

Ursula von der Leyen și Charles Michel
Certurile dintre Ursula von der Leyen și Charles Michel afectează poziția Uniunii în politica internațională - Profimedia

În cei aproape trei ani de când lucrează împreună relațiile dintre cei doi au avut de suferit, iar personalul din cele două instituții fiind descurajat să comunice. În plus, cei doi și-ar fi pus piedici reciproce în ceea ce privește întâlnirile cu oficialii străini.

Relația disfuncțională a celor doi nu afectează doar agenda legislativă și politică a UE, care depinde de un act delicat de echilibrare interinstituțională. De asemenea, amenință să submineze poziția UE în lume, subliniază analiștii.

Unul dintre elementele centrale ale G20 va fi o discuție între Michel și Xi Jinping, având în vedere diviziunile din cadrul UE cu privire la modul în care trebuie abordat Beijingul, se conturează a fi o întâlnire crucială. Von der Leyen nu a fost invitată. Motivul? Refuzul ei de a-i permite lui Michel să participe la o întâlnire cu premierul indian Narendra Modi la G7 în Germania, în iunie. Analiștii subliniază că rivalitatea dintre Comisie și Consiliu a fost mult timp o provocare din cauza unei tensiuni structurale inerente în cadrul sistemului comunitar.

Tensiunile personale, dublate de cele instituționale

Pe acelaşi subiect

Cu cei doi lideri care au zone de responsabilitate suprapuse, rezultatul este o confuzie care trimite la întrebarea atribuită lui Henry Kissinger: "Pe cine sunați când doriți să sunați Europa?". Experții în arhitectura instituțională comunitară argumentează că Parlamentul European, cu propriul său președinte, oferă un al treilea centru de putere, dar consensul este că nu se află pe aceeași poziție.

Ciocnirea de personalitate dintre Charles Michel și Ursula von der Leyen a dus competitivitatea interinstituțională la un alt nivel, potrivit mai multor oficiali ai UE, inclusiv cei care au lucrat sub administrațiile anterioare atunci când Jean-Claude Juncker a condus Comisia, iar Donald Tusk a fost președintele Consiliului. Întâlnirile dintre cei doi sunt practic inexistente, chiar și în perioadele premergătoare summiturilor Consiliului European, de obicei forumul în care UE face progrese cu privire la marile provocări strategice și imediate cu care se confruntă blocul comunitar.

Oficialii din alte țări și organismele internaționale sunt adesea confuzi în ceea ce privește cine ar trebui să fie interlocutorul lor. Personalul celor două instituții raportează o atitudine de tip ostilă între Comisie și Consiliu față de participarea la reuniunile cu terți. În timpul discuțiilor privind criza alimentară globală, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite au fost surprinși când un înalt membru al personalului UE care a participat anterior la discuții a fost brusc scos din întâlnirile ulterioare.

"Comunicarea a fost complet distrusă", a declarat un oficial care a dorit să rămână anonim.

În concursul dintre cei doi lideri, von der Leyen este văzută ca având un avantaj. Deși Michel reprezintă în mod oficial UE la evenimente externe, președintele Comisiei a devenit cel mai proeminent lider comunitar, în special în ceea ce privește relațiile cu Washingtonul. De la invazia Rusiei asupra Ucrainei, administrația președintelui american Joe Biden a cultivat o relație strânsă de lucru cu echipa lui von der Leyen, cooperând îndeaproape în special în domeniul sancțiunilor.

Michel, în schimb, se luptă să se facă remarcat. Când premierul canadian Justin Trudeau a vizitat Bruxelles în martie, protocolul i-a dictat să se întâlnească cu președintele Consiliului. Însă delegația canadiană a insistat ca el să se întâlnească și cu Ursula von der Leyen, un indiciu al poziției acesteia pe scenele internaționale.

"Sincer, opinia generală este că Michel a dezamăgit, dar von der Leyen a depășit așteptările în ceea ce privește rolul său", a declarat un oficial al Comisiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Neînțelegeri la vârful UE. Tensiuni profunde între Ursula von der Leyen și Charles Michel: "Comunicarea a fost complet distrusă" - Politico