Antena Meniu Search
x

Video Noi imagini cu epava Titanicului, publicate după zeci de ani. Data difuzării filmuleţului nu a fost aleasă întâmplător

Imagini rare cu epava Titanicului au fost date publicităţii. Un cunoscut institut oceanografic american a publicat peste 80 de minute dintr-o filmare realizată în 1986 cu ce a mai rămas din faimosul vas. 

de Redactia Observator

la 16.02.2023, 14:37

Vezi și

Data difuzării nu a fost aleasă întâmplător: se împlinesc 25 de ani de la apariţia filmului Titanic, iar regizorul peliculei, James Cameron, susţine în continuare căutările legate de vas. În aprilie 1912, mai bine de 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce vasul Titanic a lovit un aisberg şi s-a scufundat, în prima călătorie pe care o făcea. 

Imagini rare care arată Titanicul pe fundul Oceanului Atlantic, publicate după zeci de ani

Peste 1.500 de persoane au murit când Titanicul, care se îndrepta din Southampton spre New York în timpul călătoriei sale inaugurale, s-a scufundat în Atlanticul de Nord, după ce a lovit un aisberg. Vasul de linie, cel mai mare pachebot aflat pe linia de plutire în momentul în care a intrat în serviciu, a fost descoperit de o echipă de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) și de la Institutul Național de Oceanografie din Franța.

În timpul a 11 scufundări în iulie 1986, au fost filmate imagini de pe un submersibil cu echipaj uman și de pe o mică navă telecomandată capabilă să manevreze în spații înguste. Imaginile granulate alb-negru arată prova pachebotului și câteva balustrade de-a lungul uneia dintre punțile sale, printre alte aspecte ale celebrului vas de pasageri.

Pe acelaşi subiect

Oceanograful Robert Ballard a declarat că primul lucru pe care l-a văzut când a coborât la 3,5 km sub mare a fost un ''zid uriaș de oțel nituit care se ridica la peste 30 și ceva de metri deasupra noastră''. El a adăugat: ''Nu m-am uitat niciodată în jos la Titanic. M-am uitat în sus la Titanic. Nimic nu era mic. A fost destul de obsedant''.

Nu mai rămăseseră resturi umane, dar Ballard a văzut pantofi, inclusiv încălțămintea a ceea ce părea să fi fost a unei mame și a unui copil. ''După ce Titanicul s-a scufundat, cei care au intrat în apă și care nu aveau veste de salvare au murit de hipotermie'', a spus el.

Submersibilul cu trei oameni a trebuit să iasă la suprafață când bateriile sale au început să ia apă. În timp ce se ridica, Ballard își amintește că a văzut hublourile Titanicului. ''Era ca și cum oamenii se uitau înapoi la noi. A fost destul de obsedant, de fapt'', a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Noi imagini cu epava Titanicului, publicate după zeci de ani. Data difuzării filmuleţului nu a fost aleasă întâmplător