Noul coronavirus a suferit o mutaţie şi se transmite mult mai uşor
Virusul care circulă în prezent în Europa, America şi părţi ale Asiei NU este identic cu cel apărut în China la sfârşitul anului trecut. Mutaţiile suferite îl fac să se transmită mult mai uşor.
- S-a observat scăderea ratei deceselor în rândul celor contaminaţi.
- Virusul mutant ar fi, astfel, mai puţin periculos.
În actuala versiune, capacitatea sa de infectare ar fi crescut chiar de 10 ori, potrivit unor specialişti. În acelaşi timp, însă, s-a observat scăderea ratei deceselor în rândul celor contaminaţi. Virusul mutant ar fi, astfel, mai puţin periculos.
Paul Tambyah: Eu spun că ar putea fi chiar un lucru bun: un virus mai "infecţios" dar mai puţin mortal. Eu, personal, aş prefera să am o răceală decât o formă nouă, mortală, de gripă. Nimeni nu moare dintr-o răceală. De gripă poţi muri, dar nu de răceală.
Pe fondul luptei cu pandemia, polemica se aprinde din nou în Suedia, ţara care a adoptat o strategie aparte împotriva noului coronavirus. Magazinele, restaurantele şi şcolile primare au rămas deschise iar izolarea la domiciliu a fost doar recomandată şi nu impusă.
Epidemiologul-şef al ţării, Anders Tegnell, susţine că strategia sa NU a urmărit aşa-numita "imunitate de turmă", adică infectarea unei mari părţi a populaţiei, astfel ca virusul să nu mai aibă teren de propagare.
Dar acum, presa a obţinut un mesaj din luna martie în care Tegnell se întreba dacă nu ar fi acceptabilă creşterea cu 10 la sută a numărului de infectări şi decese în rândul persoanelor în vârstă, pentru a se obţine "imunitatea de turmă".
În Suedia, numărul deceselor a fost, proporţional, mai mare decât în celelalte ţări nordice dar mai mic decât în statele europene care au impus carantină şi alte restricţii severe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰