"Nu suntem stăpâni pe destinul nostru". Mărturii emoţionante după ce 10 oameni, între care o fetiţă de 5 ani, au murit în explozia de la benzinărie, în Irlanda
Durere fără margini pentru o întreagă comunitate din Creeslough, Irlanda. Zece persoane şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii la o benzinărie din zonă. Printre victime se află şi o fetiţă de 5 ani şi doi adolescenţi. Alte opt persoane au rămas internate, una dintre ele aflându-se în stare critică. Oamenii au adus lumânări, flori şi obiecte în semn de omagiu pentru cei care şi-au pierdut viaţa atât de brusc şi neaşteptat.
Deflagraţia a fost provocată, cel mai probabil, de o scurgere de gaz, anunţă autorităţile. Atât benzinăria cât şi clădirile vecine, un bloc de locuinţe cu două nivele, un magazin şi un oficiu poştal - au fost serios avariate sau chiar distruse, relatează The Independent. Echipele de salvare au căutat, până noaptea târziu, supravieţuitori sub dărâmături. Zece persoane şi-au pierdut viaţa, spre şocul localnicilor, mai ales că sătucul este unul liniştit.
O fetiţă de 5 ani, cea mai tânără victimă a exploziei de la Donegal
Duminică, poliția a identificat victimele ca fiind:
- James O’Flaherty, 48 de ani;
- Jessica Gallagher, 24 de ani;
- Martin McGill, 49 de ani;
- Catherine O’Donnell, 39 de ani, și fiul ei James Monaghan, 13 ani;
- Hugh Kelly, 59 de ani;
- Martina Martin, 49 de ani;
- Robert Garwe, 50 de ani și fiica sa Shauna Flanagan Garwe, 5 ani;
- Leona Harper, 14 ani.
Shauna, cea mai mică dintre victime, despre care se spune că tocmai ce începuse şcoala, ar fi mers cu tatăl ei la magazin pentru a cumpăra un tort de ziua mamei ei, atunci când a avut loc exploozia. Ambii şi-au pierdut, în mod tragic, viaţa.
„Cu inima frântă vă spunem că cele mai mari temeri ale noastre au fost confirmate. Leona Harper și-a pierdut viața în mod tragic în Creeslough. Leona a fost o jucătoare de rugby talentată și o parte importantă a echipei noastre de fete U14. Părinților Leonei, Hugh și Donna, fraților ei Anthony și Jamie și tuturor colegilor ei de echipă, vă oferim cele mai profunde condoleanțe și sprijin. Nu există cuvinte care să se simtă suficient de puternice într-un moment de întristare profundă ca acesta”, a transmis clubul sportiv de rugby Letterkenny, unde era înscrisă Leona Harper, în vârstă de 14 ani.
8 persoane au ajuns la spital, un tânăr este în stare critică
Un bărbat în vârstă de 20 de ani rămâne în stare critică la Spitalul St James din Dublin. Alte 7 victime continuă să primească tratament la Spitalul Universitar Letterkenny, dar se află în stare stabilă.
Aproape 180.000 de lire sterline au fost donate pentru a ajuta victimele dezastrului. Gerard McFadden – care locuiește în Australia, dar este originar din Creeslough – a înființat o strângere de fonduri GoFundMe pentru victime și rudele lor.
„Aș dori să strâng cât mai multe fonduri posibil pentru a ajuta familiile celor decedați și răniți, în aceste vremuri dificile care urmează”, a scris el. „Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familii și de întreaga comunitate.”
Printre cei adunați la priveghi, vineri seara, s-au numărat şi rude ale unor persoane despre care se crede că se aflau încă sub dărâmături la acel moment. La un moment dat, toate utilajele au fost oprite în zonă, iar oamenii aflaţi la priveghi au fost rugați să facă linişte, în timp ce echipajele de salvare încercau să detecteze supraviețuitorii sub dărâmături. Au fost folosiţi inclusiv câini de urmă în încercarea disperată de a descoperi semne de viaţă.
Omagii emoţionante aduse victimelor care au murit în explozia de la Donegal
Un moment de reculegere a fost ținut la conferința de presă a autorităţilor. Poliția din Irlanda consideră că explozia a fost un „accident tragic” şi că este un incident cu cel mai mare număr de victime înregistrate în ultimele decenii în regiune.
„Este o tragedie pentru comunitatea noastră. Au rămas familii devastate. În acest moment, trebuie să ne păstrăm mintea deschisă în ceea ce privește modul în care investigăm acest lucru, dar informațiile noastre în acest moment indică un accident tragic. Urmăm anumite unghiuri de investigație, dar din motive operaționale, nu voi vorbi despre asta”, a transmis ofiţerul David Kelly.
De luni, oamenii pot face donații către Creeslough Community Support Fund la aproape 1.000 de oficii poștale din Irlanda, a anunțat serviciul poștal irlandez An Post. Banii vor fi strânşi prin Crucea Roșie Irlandeză pentru a oferi ajutor celor îndoliați, răniți sau fără adăpost în urma exploziei, se arată în comunicat.
„Consiliul, conducerea și personalul An Post din Irlanda transmit cele mai profunde condoleanţe, gânduri și rugăciuni tuturor celor care și-au pierdut pe cei dragi în tragedia Creeslough, celor care sunt răniți, familiilor. Personalul nostru și toată comunitatea Creeslough este afectată de tragedie. An Post va accepta donații pentru un fond special de sprijin comunitar Creeslough la toate cele 920 de oficii poștale din întreaga țară de luni, 10 octombrie. Toate donațiile prin numerar sau card de debit vor fi canalizate prin Crucea Roșie Irlandeză pentru a oferi sprijin și servicii practice tuturor celor care au fost afectaţi în urma tragediei de vineri. Nu se va plăti nicio taxă pentru donații. An Post și Crucea Roșie Irlandeză vor colabora cu furnizorii de servicii de stat și cu grupurile locale pentru a se asigura că sprijinul este disponibil pentru toți cei care au nevoie în săptămânile și lunile următoare”, a transmis compania.
Premierul Irlandei şi alţi oameni politici au transmis condoleanţe familiilor îndoliate
Întreaga naţiune este în doliu și este „profund afectată” de tragedie, a declarat premierul irlandez Michael Martin, care a vizitat locul exploziei sâmbătă seara. El a mulțumit serviciilor de urgență pentru munca lor „extraordinară”, adăugând: „Este o comunitate foarte unită și inima noastră este alături de ei.”
Președintele Sinn Fein, Mary Lou McDonald, și liderul adjunct al partidului, Michelle O’Neill, au vizitat, de asemenea, Creeslough sâmbătă seara, la fel ca vicepremierul țării, Leo Varadkar.
Episcopul de Raphoe, Alan McGuckian, a vorbit în numele întregii comunităţi, mărturisind că incidentul teribil a adus o atmosferă de „coşmar şi groază” asupra localnicilor.
„În ultimele două zile, când oamenii s-au adunat în grupuri pentru a vorbi despre ceea ce s-a întâmplat, singurul cuvânt care iese în evidență pentru mine în legătură cu explozia este ceva ce a spus cineva: « Este atât de întâmplător». Şi la ce se referea este de fapt faptul că...oricine ar fi putut să fie acolo. Oricine ar fi putut fi o victimă. Există ceva profund, şocant şi supărător în ceea ce aduce viaţa. Ne întrebăm de ce a trebuit să se întâmple aici, acestei persoane, acelei persoane; de ce trebuiau să fie acolo în acel moment îngrozitor? Cei îndoliați și răniții trebuie să poarte nesiguranța îngrozitoare a acestei întrebări. Alții dintre noi ar putea purta cu ușurință un anumit sentiment de vinovăție. De ce ei și nu noi am fost cei care au fost loviți de hazardul acestei tragedii? Există în esență o realizare teribilă că nu suntem stăpâni pe propriul nostru destin. Suntem foarte fragili, toți – fragili și vulnerabili”, a spus acesta, adresându-se oamenilor, în timpul slujbei de duminică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰