Antena Meniu Search
x

Video "Nu voia să facă rău nimănui". Familia unui român dispărut în timp ce apăra kibuțul în care locuia speră la un miracol

Razboi Israel - Hamas.  Încă un român din Israel, cu dublă cetăţenie, a fost dat dispărut. Atacurile continuă din ambele părţi, iar armata israeliană se pregăteşte de ofensiva care este mai aproape ca oricând. În contextul tensiunilor, Joe Biden a promis un nou ajutor pentru israelieni şi s-a declarat îndurerat de situaţia din Gaza. Ajutoarele umanitare urmează să intre astăzi în Fâşie dinspre Egipt, dar situaţia rămâne în continuare critică.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 20.10.2023, 08:58

Vezi și

Cetăţeanul român dat dispărut are 41 de ani şi ajuta la apărarea unuia dintre kibuţurile atacate de Hamas.

Ella Chaimi, soţia românului dispărut: "Am intrat în adăpost. Am stat acolo, dar în câteva minute comandamentul de protecţie al kibuţului i-a spus să vină să ajute împotriva teroriştilor. Nu voia să facă rău nimănui, voia doar să-şi protejeze familia."

Tal Chaimi are dublă cetăţenie română şi israeliană şi provine dintr-o familie de supravieţuitori ai Holocaustului. Soţia şi cei trei copii speră acum într-o minune.

Luptele continuă de ambele părți

Pe acelaşi subiect

Atacurile continuă din ambele părţi ale graniţei. Sirenele din Tel Aviv au răsunat şi în timpul nopţii, sistemul de apărare aeriană Iron Dome interceptând o rachetă lansată dinspre Fâşie. 

Cristi Popovici, reporter Observator: "Armata Israelului spune că a folosit 6.000 de bombe în prima săptămână a războiului, mai multe decât au folosit SUA într-un an întreg în timpul operaţiunilor din Afganistan şi dublu faţă de cele folosite de coaliţia condusă de Statele Unite împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria într-o lună."

Şi gruparea Hezbollah din Liban se laudă cu noi atacuri. Ei au publicat un videoclip în care sunt surprinse rachetele lansate înspre poziţiile israeliene de la graniţă. Pe frontul din Israel, principala preocupare rămâne însă ofensiva, care pare să se apropie cu paşi repezi. Inclusiv Ministrul apărării le-a spus soldaţilor să se pregătească. 

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării: "Acum vedeţi Gaza de la distanţă, în curând o veţi vedea din interior. Vă promit."

Şi premierul Netanyahu a livrat un mesaj la fel de convingător. 

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: "Vom învinge cu toată puterea noastră. Sunteţi gata?"

Referitor la tensiunile care au zguduit întreaga lume, Joe Biden s-a adresat naţiunii chiar din Biroul Oval. 

Joe Biden anunță un ajutor pentru Israel

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: "Sunt sfâşiat de durere din cauza pierderii tragice de vieţi ale palestinienilor, inclusiv din cauza exploziei de la spitalul din Gaza, care nu a fost cauzată de israelieni."

Mai mult, a anunţat şi un nou ajutor pentru israelieni. 

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: "Voi trimite Congresului o cerere urgentă de buget pentru a finanţa nevoile în materie de securitate naţională ale Statelor Unite, totul pentru a-i ajuta pe partenerii noştri care se află într-o situaţie critică, Israel şi Ucraina."

Cele două mari conflicte din lume, războiul dintre Rusia şi Ucraina şi confruntările dintre organizaţia teroristă şi armata israeliană, l-au determinat pe Biden să-l compare pe Putin cu Hamas. 

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: "Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au ceva în comun. Vor să anihileze complet democraţia vecină."

Un convoi umanitar se îndreaptă către Gaza

Între timp, în Gaza, situaţia rămâne critică. Astăzi urmează să ajungă aici convoaiele umanitare din Egipt prin trecerea Rafah, în urma discuţiilor lui Biden cu oficialii egipteni. La graniţă sunt însă peste o sută de camioane cu tone de ajutoare pentru palestinieni. În spitale, realitatea este una devastatoare. 

Mohammed Qandeel, spitalul Nasser: "Nu putem salva mai multe vieţi. Dacă asta se întâmplă în continuare, înseamnă că mai mulţi copii, mai multe femei vor muri şi nu vor putea avea parte de ajutor medical."

Doctorii din Khan Younis operează acum sub lumina lanternelor de la telefoane. Nu mai sunt paturi la terapie intensivă şi nici ventilatoare pentru cei aflaţi în stare critică. 

În conextul războiului, Rishi Sunak s-a întâlnit cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, după o scurtă vizită în Israel. Protestele pro-palestienene au pus stăpânire pe mare parte din Europa, dar autorităţile încep să ia măsuri. Franța și Germania, cele două țări care găzduiesc cele mai mari comunități evreiești și musulmane din Uniunea Europeană, au interzis acest tip de manifestaţii. La celălat pol se află gruparea Hamas, care cere musulmanilor din întreaga lume să protesteze în faţa ambasadelor americane şi israeliene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » "Nu voia să facă rău nimănui". Familia unui român dispărut în timp ce apăra kibuțul în care locuia speră la un miracol