Antena Meniu Search
x

O asistentă a avut o puternică reacţie alergică, după ce a primit vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer-BioNTech

Cazuri de alergii în urma administrării vaccinului anti-Covid produs de Pfizer-BioNTech. O asistentă din Alaska, SUA, a avut o reacţie severă, la scurt timp după ce i-a fost administrat serul.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 17.12.2020, 09:11

Femeia a ajuns la urgenţe, după ce i-a fost administrat serul
O asistentă din Alaska a avut o puternică reacţie alergică, după ce a primit vaccinul anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech - Profimedia Images
  • Mai multe reacţii alergice au fost dezvoltate după administrarea vaccinului produs de Pfizer-BioNTech
  • O asistentă din Alaska a ajuns la urgenţe după administrarea serului

O asistentă din Alaska, SUA, a avut o puternică reacţie alergică la vaccinul Pfizer-BioNTech. Compania spune că monitorizează atent toate raportările, după ce alţi doi bărbaţi din Marea Britanie au avut reacţii similare. 

Asistenta de la Bartlett Regional Hospital a dezvoltat alergia severă la scurt timp după ce i-a fost administrat serul. A fost nevoie ca femeia să fie spitalizată peste noapte. Reprezentanţii unităţii medicale au spus că toţi cei 96 de angajaţi care au primit vaccinul au fost puşi sub observaţie timp de 30 de minute după injecţie. 

Oficialii sanitari au explicat că asistenta nu avea un istoric de alergii şi nu mai intrase vreodată în şoc anafilactic, reacţie alergică ce poate fi fatală. Se pare că femeia a început să se simtă rău după zece minute de când primise vaccinul şi a luat un antihistaminic, relatează news.ro.

Cum simptomele au progresat spre ritm cardiac crescut şi respiraţie greoaie, aceasta a fost transferată la unitatea de primiri de urgenţe a spitalului.

''A prezentat o erupţie roşie pe faţă şi trunchi. Am fost îngrijorată legat de o reacţie anafilactică'', a spus doctorul Lindy Jones, medicul care a tratat-o.

Astfel, doctorul i-a administrat injecţia de urgenţă cu epinefrină.

Simptomele s-au diminuat pentru scurt timp, apoi au reapărut. I-a fost adminitrată epinefrină intravenos şi a fost mutată la unitatea de terapie intensivă (ICU), unde a rămas peste noapte. Miercuri dimineaţă, femeii nu i-au mai fost administrate medicamente.

Pfizer a transmis într-un comunicat că lucrează împreună cu autorităţile sanitare locale pentru a analiza reacţia femeii din Alaska şi că va monitoriza atent ''toate raportările legat de reacţii alergice grave de după vaccinare'' şi că va actualiza explicaţiile din prospect dacă este necesar.

''Faptul că medicii au putut să identifice reacţia şi să o trateze corespunzător demonstrează că sistemul de monitorizare a siguranţei vaccinului este puternic şi robust pentru a gestiona răspunsul la pandemie'', a spus Jay Butler, şeful grupului de răspuns la Covid-19 din cadrul Centrului de control şi prevenţie a bolilor.

Doctorul a mai precizat că acest caz este singurul raportat în SUA până acum.

Reacţii similare în Marea Britanie

În Marea Britanie, doi lucrători sanitari au prezentat reacţii alergice similare după ce au primit săptămâna trecută vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer-BioNTech.

Food and Drug Administration, care a aprobat săptămâna trecută utilizarea de urgenţă a vaccinului în SUA, a avertizat de la început că persoanele cu istoric de alergii ar trebui să discute cu medicii în legătură cu administrarea serului.

În ciuda reacţiei şi a internării ulterioare, oficialii spitalului din Alaska au spus că asistenta ''a fost entuziasmată că a primit vaccinul''. Însă, tot potrivit specialiştilor, femeia ar trebui să nu mai primească şi a doua doză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » O asistentă a avut o puternică reacţie alergică, după ce a primit vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer-BioNTech