O femeie din India escaladează peretele unei fântâni pentru a face rost de apă, riscându-și viața. VIDEO viral
Lipsa accesului la apă a unei părţi bune din populaţie este din nou pusă în discuție după apariția unui video viral care arată cum o femeie din India escaladează peretele unei fântâni pentru a avea acces la această resursă, scrie BBC.
Fără nicio măsură de siguranță, o femeie din satul Ghusiya escaladează peretele abrupt al unei fântâni pentru a avea acces la apă potabilă, riscându-și viața. Localnicii din această zonă a Indiei sunt forțați să ia măsuri extreme după ce fântânile și iazurile au secat.
Mai multe înregistrări video care arată cum oamenii din această parte a lumii își riscă viața pentru a obține apă devin virale frecvent. În aprilie, un videoclip similar a arătat o femeie coborând într-o fântână din statul Maharashtra pentru a lua apă.
Un raport global din 2019 a numit India printre cele 17 țări în care „stresul hidric” este „extrem de ridicat”. Raportul susține că statele Madhya Pradesh, Punjab, Rajasthan, Uttar Pradesh, Gujarat, Uttarakhand și Haryana sunt printre cele mai grav afectate de această criză.
În Madhya Pradesh, lipsa de apă este o problemă recurentă, mai ales vara. Guvernul local a promis furnizarea de apă la robinet în fiecare sat până în 2024. Dar apa potabilă este încă inaccesibilă pentru milioane de oameni.
Proteste masive în satul Ghusiya
În Ghusiya, sătenii furioși au spus că vor boicota alegerile locale din acest an în semn de protest. "Trebuie să escaladăm pereții fântânilor pentru a colecta apă. Sunt trei fântâni aici, aproape toate au secat", a declarat o femeie pentru agenția de presă ANI. "Angajații guvernamentali și liderii politici vin aici doar în timpul alegerilor. De data aceasta am decis să nu votăm până când nu vom avea asigurată aprovizionarea cu apă".
India este cel mai mare extractor de apă subterană din lume - mulți încă se bazează pe ea pentru uzul zilnic. Dar aproape două treimi din districtele țării sunt amenințate de scăderea nivelului apelor subterane, estimează Banca Mondială. Se preconizează că India se va confrunta cu un “stress hidric” sever până în 2050.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰