Antena Meniu Search
x

Galerie foto O prezentatoare radio BBC a murit în urma unor cheaguri de sânge apărute după vaccinarea cu AstraZeneca, spune familia

Prezentatoarea radio Lisa Shaw, care a lucrat pentru BBC Newcastle, ar fi murit în urma formării unor cheaguri de sânge la scurt timp după vaccinarea cu serul AstraZeneca, dezvăluie familia ei.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 28.05.2021, 08:14

Lisa Shaw, care a lucrat pentru BBC Newcastle, a suferit dureri de cap „severe” la o săptămână după ce i-a fost administrat serul AstraZeneca, iar starea de sănătate s-a agravat la câteva zile mai târziu, au declarat rudele într-un comunicat.

Prezentatoarea nu avea alte probleme de sănătate

Lisa Shaw, în vârstă de 44 de ani, a murit la Royal Victoria Infirmary, Newcastle, vineri după-amiază, după ce a fost internată la terapie intensivă în urma formării mai multor cheaguri de sânge (tromboze).

Un certificat de deces enumeră vaccinul ca fiind unul dintre factorii posibili ai morţii, dar documentul nu determină cauza exactă a decesului. Certificatul oficial ar urma să fie eliberat în urma unei anchete cu privire la moartea ei.

Pe acelaşi subiect

Prezentatoarea nu ar fi avut alte probleme de sănătate și moartea ei a venit ca un șoc devastator pentru familie și colegii de breaslă.

Peste 330 de astfel de cazuri au fost observate în rândul celor 24,2 milioane de beneficiari ai serului, adică la unul din 75.000 de persoane. Cincizeci și opt de pacienți au murit. Cheagurile apar în urma unor niveluri anormal de scăzute de trombocite, cunoscute sub numele de trombocitopenie.

Luna trecută, specialiştii din domeniul sănătății au declarat că tuturor persoanelor sub 40 de ani li se va oferi o alternativă la vaccinul AstraZeneca din cauza temerilor de formare a cheagurilor de sânge. În urma analizării cifrelor au constatat că ratele au fost ușor mai mari în rândul adulților mai tineri, femeile parând să fie și cele mai expuse riscului.

Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) a declarat că beneficiile vaccinului Oxford / AstraZeneca continuă să depășească riscurile pentru majoritatea oamenilor. Nu s-a dovedit că vaccinul provoacă cheaguri, dar agenţia a spus că legătura devine tot mai fermă.

Zeci de oameni, prieteni, colegi, membri ai familiei, au inundat reţelele de socializare cu mesaje de adio şi condoleanţe.

„Lisa a suferit dureri de cap severe la o săptămână după ce și-a primit vaccinul AstraZeneca și s-a îmbolnăvit grav câteva zile mai târziu. A fost tratată de echipa de terapie intensivă a Royal Victoria Infirmary pentru formarea cheagurilor de sânge și sângerări înterne la creier. În mod tragic, a murit, înconjurată de familia ei, vineri după-amiază. Suntem devastați și există o gaură în viața noastră care nu poate fi niciodată umplută. Ne va fi dor de ea mereu. A fost o mângâiere uriașă să vedem cât de iubită era de toți a căror viaţă a atins și cerem în acest moment intimitate pentru a ne permite să ne ducem doliul în familie” a spus familia, într-o declarație publicată de BBC.

„Suntem întristați să auzim despre moartea Lisa Shaw și gândurile noastre sunt alături de familia ei. Ca și în cazul oricărei reacții adverse suspectate grave, rapoartele cu un rezultat fatal sunt pe deplin evaluate de MHRA, inclusiv o evaluare a detaliilor post-mortem, dacă sunt disponibile. Revizuirea noastră detaliată si riguroasă a rapoartelor de cheaguri de sânge care apar împreună cu trombocitopenia este în curs de desfăşurare” a declarat un purtător de cuvânt al MHRA.

Acesta a menţionat de altfel că numărul cazurilor care au suferit de acest efect advers a rămas „extrem de scăzut”.

Timp de 13 ani, până să ajungă la BBC Newcastle, Lisa Shaw a lucrat pentru Real Radio. În 2012 a obţinut trofeul Sony Gold acordat celui mai bun matinal radio, trofeu pe care l-a împărţit cu co-prezentatorul Gary Philipson, potrivit Daily Mail.

„Toată lumea de la stație este devastată și se gândește la familia Lisei. Era o colegă de încredere, o prezentatoare strălucită, un prieten minunat și o soție și o mamă iubitoare. Îi plăcea să fie la radio și era iubită de publicul nostru. Am pierdut pe cineva special care a însemnat foarte mult pentru mulți oameni” a declarat Rik Martin, redactor executiv interimar la BBC Radio Newcastle

Chris Burns, șeful Radio Local BBC, a adăugat: „Lisa a fost un prezentator talentat care a realizat deja multe și ar fi realizat mult mai multe”.

„Am fost extrem de întristați de vestea morții Lisei Shaw, dar ar fi nepotrivit să discutăm detalii individuale despre un pacient. Gândurile și condoleanțele noastre sincere sunt cu familia în acest moment dificil” a declarat şi un purtător de cuvânt al spitalului.

Este al doilea nume greu pierdut de BBC în ultimele zile, după ce Tony Lyman a murit şi el la 65 de ani, din cauza leucemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » O prezentatoare radio BBC a murit în urma unor cheaguri de sânge apărute după vaccinarea cu AstraZeneca, spune familia