Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un model britanic a murit în Cipru, din cauza unei tromboze, după ce şi-a făcut vaccinul anti-covid cu serul AstraZeneca

Un model britanic, în vârstă de 39 de ani, a murit într-un spital din Cipru din cauza unui cheag de sânge, după ce şi-a făcut vaccinul anti-covid cu AstraZeneca.

de Cornel Preda

la 25.05.2021 , 16:36

Colaj cu două poze de profil ale lui Stephanie Dubois: la soare, la sosirea în Cipru, şi în pat, după prima doză de vaccin AstraZeneca Stephanie Dubois trăia de 5 luni în Cipru - Facebook Stephanie Dubois
  • 'British model', 39, dies in Cyprus after falling into a coma days after receiving AstraZeneca Covid-19 vaccine

Deşi autorităţile cipriote nu au făcut încă publică identitatea femeii, prietenii şi colegii acesteia au identificat-o drept Stephanie Dubois, un model britanic, informează Daily Mail. Dubois a suferit o hemoragie cerebrală şi a intrat în comă, pentru ca duminică să îi fie declarat decesul. 

Stephanie a fost spitalizată într-o unitate de terapie intensivă a Spitalului General din Nicosia, după ce a prezentat simptome de formare a unor cheaguri sanguine, la câteva zile după vaccinarea cu prima doză de Vaxzevria a laboratorului anglo-suedez AstraZeneca, la 6 mai, la Paphos (vest).

Autorităţile cipriote au deschis o anchetă cu scopul de a stabili dacă ”incidentul trombotic grav” în urma căruia a decedat britanica are legătură cu vaccinarea.

Articolul continuă după reclamă

Modelul britanic, care trăia în Cipru de cinci luni, a scris pe reţelele de socializare că se simte rău după ce şi-a făcut prima doză a vaccinului. Câteva zile mai târziu a "căzut la pat". Pe 14 mai, Dubois a mai făcut o postare publică despre starea ei, spunând că s-a trezit "tremurând toată", cu dureri de articulaţii, ameţeli şi durere de cap, având totodată şi dificultăţi în a respira. Femeia a spus că avea impresia că a făcut Covid-19, dar rezultatul unui test în acest sens a ieşit negativ.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Anchetă a Agenţiei Europene a Medicamentului

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să desfăşoare propria anchetă, a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei cipriote a serviciilor de sănătate Charalambos Charilaou.

În total, autorităţile cipriote anchetează în prezent patru cazuri de tromboză - trei la pacienţi care au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin AstraZeneca şi unul vaccinat cu o primă doză de vaccin anticovid Pfizer-BioNTech.

AstraZeneca se află în centrul campaniei de vaccinare din Cipru, un stat membru UE, care nu a restricţionat, până în prezent, utilizarea acestui vaccin.

Numeroase persoane încearcă însă să se vaccineze cu alt vaccin atunci când îşi fac programarea online.

Aproape 49% din populaţia cipriotă adultă a fost vaccinată cu o primă doză de vaccin anticovid, iar 21% din populaţie a fost vaccinată complet, în contextul în care această insulă mediteraneeană - cu un milion de locuitori - a înregistrat oficial 71.911 de contaminări şi 354 de morţi din martie 2020.

EMA subliniază că avatnajele celor patru vaccinuri împotriva covid-19 autorizate în Europa - AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna şi BioNTech-Pfizer - sunt mai importante decât riscul morţii.

Cheagurile de sânge, cu o incidenţă mai mare la tineri

S-a examinat vaccinul AstraZeneca pe tema apariţiei, foarte rare, a unor cheaguri de sânge, cu o incidenţă mai mare la persoanele mai tinere.

În ultimele cifre săptămânale, MHRA a arătat că incidenţa cazurilor de cheaguri şi a unor niveluri scăzute de trombocite a fost de 10,5 pe milion de doze, comparativ cu 9,3 pe milion săptămâna trecută. Au existat 242 de cazuri de formare de cheaguri, dintre care 6 au apărut după a doua doză.

Unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca doar persoanele peste o anumită vârstă să fie vaccinate. Până la 28 aprilie, în Regatul Unit au fost vaccinate cu prima doză de vaccin AstraZeneca 22,6 milioane de persoane, iar 5,9 milioane cu ambele doze.

Recomandările autorităţilor în legătură cu vaccinarea cu ser produs de AstraZeneca împotriva coronavirusului

Autorităţile au venit cu o serie de recomandări importante în întâmpinarea celor care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca. Printre acestea se remarcă următoarele recomandări: Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare; Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate; Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului; Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.

Autorităţile speră ca prin această măsură, dar şi prin optimizarea platformei naţionale de informare cu privire la vaccinare, numărul celor care se vaccinează împotriva coronavirusului să fie tot mai mare, astfel încât România să ajungă cât mai repede la imunizarea generală şi în acest mod să fie eliminate restricţiile impuse şi oamenii să revină la viaţa normală.

Atenţie la reacţiile adverse produse de vaccinul de la AstraZeneca împotriva coronavirusului

Deşi sunt extrem de rare, specialiştii recomandă ca oamenii să fie atenţi la reacţiile adverse produse de vaccinul de la AstraZeneca împotriva coronavirusului. Vorbim în special despre posibilitatea de apariţie a acelor tromboze, cheaguri de sânge, care pot duce inclusiv la decese.

Chiar dacă aceste tromboze sunt extrem de rare ca reacţie adversă, specialiştii ne recomandă să fim atenţi la simptomele care pot însemna apariţia unor tromboze după aplicarea primei doze de vaccin AstraZeneca. Este vorba despre simptome precum dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale, simptome neurologice, durere de cap intensă, care se poate asocia cu tulburări de vedere, apariția unor mici pete de sânge.

Aceste simptome pot apărea în special în primele 14 zile după ce s-a aplicat prima doză sau a doua doză de vaccin. Dacă remarcaţi apariţia unor asemenea simptome, trebuie să apelaţi de urgenţă la ajutor medical. Dacă aceste simptome apar după aplicarea primei doze de vaccin, este foarte posibil ca, la a doua doză, persoana respectivă să fie vaccinată cu un alt fel de ser.

Până în acest moment, în România, peste 1,6 milioane de persoane au fost imunizate împotriva coronavirusului, respectiv au fost vaccinate cu ambele doze, în timp ce peste 1,02 milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin şi aşteaptă rapelul.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Un model britanic a murit în Cipru, din cauza unei tromboze, după ce şi-a făcut vaccinul anti-covid cu serul AstraZeneca