Antena Meniu Search
x

O propunere a guvernului din Africa de Sud, prin care femeile pot avea mai mulţi soţi, a stârnit furie printre conservatori

O propunere a guvernului sud-african de a legaliza poliandria, o situaţie în care femeile pot avea mai muţi soţi deodată, a provocat adevărătă furie printre conservatori.

de Monica Palade

la 27.06.2021, 23:44

O propunere a guvernului din Africa de Sud, prin care femeile pot avea mai mulţi soţi, a stârnit furie printre conservatori - Shutterstock

Revolta este cu atât mai neaşteptată, cu cât se ştie că Africa de Sud are una dintre cele mai liberale constituții din lume, permițând căsătoriile între persoane de același sex și poligamia pentru bărbați. 

Cu toate acestea, asta nu îl surprinde pe renumitul profesor Collis Machoko, susţinând că obiecțiile sunt „legate de control”. „Societățile africane nu sunt pregătite pentru o adevărată egalitate. Nu știm ce să facem cu femeile pe care nu le putem controla”, a declarat Machoko pentru BBC. 

Poliandria, condamnată chiar şi de poligami

Printre cei care se opun poliandriei este și omul de afaceri și vedeta TV Musa Mseleku, care are patru soții. „Acest lucru va distruge cultura africană. Dar copiii acelor oameni? Cum își vor cunoaște identitatea?”, spune afaceristul, în condițiile în care este vedeta unui reality show despre familia sa poligamă. „Femeia nu poate lua acum rolul bărbatului. Așa ceva este nemaiauzit. Va plăti femeia acum lobola (prețul miresei) pentru bărbat? Să ne așteptăm ca bărbatul să ia numele de familie al femeii?”, a spus el.

Pe acelaşi subiect

Machoko a făcut cercetări pe tema poliandriei în țara sa natală, Zimbabwe. El a vorbit cu 20 de femei și 45 de co-soți care au practicat-o, chiar dacă astfel de căsătorii sunt un tabu social și nu sunt recunoscute legal.

„Poliandria, deoarece este evitată de părți ale societății, a fost trimisă în clandestinitate. Când se confruntă cu cineva în care nu au încredere sau nu știu despre acest lucru, chiar neagă că ar exista o astfel de căsătorie. Toate acestea se datorează fricii de represalii și persecuții”, a spus el.

Participanții la studiul profesorului Machoko locuiau separat, dar aveau o relație de poliandrie. „O femeie a spus că și-a dorit mai mulți soți de când era în clasa a șasea (la vârsta de aproximativ 12 ani), după ce a aflat că albina regină dintr-un stup are mai mulți soți”, a spus profesorul.

Când era adultă, a început să întrețină relații cu mai mulți parteneri, care știau de existența celorlalți.„Patru dintre cei nouă soți actuali ai săi se aflau în acel prim grup de iubiți”, a spus profesorul.

Femeile iniţiază relaţiile

În cazul poliandriei, femeia inițiază adesea relațiile și invită soții să adere la uniune. Unii plătesc prețul miresei, alții aleg să contribuie la asigurarea mijloacelor de trai. Ea are puterea de a elimina un co-soț dacă crede că acesta îi destabilizează celelalte relații.

Machoko a spus că dragostea este principalul motiv pentru care bărbații pe care i-a intervievat au fost de acord să fie co-soți. Nu au vrut să riște să-și piardă soția.

Unii bărbați au spus că nu și-au satisfăcut sexual soțiile, fiind de acord cu sugestia unui co-soț pentru a evita divorțul. Un alt motiv a fost infertilitatea - unii bărbați au consimțit ca soția să ia un alt soț, astfel încât să poată avea copii. În acest fel, bărbații „și-au salvat fața” în public și au evitat să fie stigmatizați ca „emasculați”.

Machoko a spus că nu știe ca în Africa de Sud să existe relații poliandre. Cu toate acestea, activiștii pentru egalitatea de gen au cerut guvernului să legalizeze astfel de uniuni în interesul egalității, deoarece legea permite în prezent unui bărbat să aibă mai multe soții.

O propunere contestată de clerici

Propunerea guvernului a fost inclusă într-un document - cunoscut oficial sub numele de Carte Verde - pe care guvernul l-a lansat pentru comentarii publice în timp ce se angajează în cea mai mare revizuire a legilor căsătoriei de la încheierea dominaţiei minorităţii albe în 1994. „Este important să ne amintim că această Carte Verde stabileşte susţinerea drepturilor omului şi nu putem pierde din vedere acest lucru", a declarat Charlene May, avocată la Centrul Juridic al Femeilor, o firmă de avocatură care luptă pentru drepturile femeilor. 

Propunerea, îmbrățișată de Guvern, a fost însă condamnată de clerici care ocupă locuri în parlament. Liderul Partidului Creștin-Democrat African (ACDP) din opoziție, reverendul Kenneth Meshoe, a declarat că va „distruge societatea”.

„Va veni un moment în care unul dintre bărbați va spune: Îți petreci cea mai mare parte a timpului cu acel om și nu cu mine - și va exista conflict între  cei doi bărbați”, a adăugat el.

La rândul său, liderul partidului islamic Al-Jamah, Ganief Hendricks, a spus: „Vă puteți imagina când se naște un copil, vor fi necesare mai multe teste ADN pentru a descoperi cine este tatăl”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » O propunere a guvernului din Africa de Sud, prin care femeile pot avea mai mulţi soţi, a stârnit furie printre conservatori