Antena Meniu Search
x

O puşcă semiautomată pentru copii, JR-15, șochează SUA. Este o versiune a armei cu care s-au comis zeci de masacre

O armă concepută special pentru copii, JR-15, după modelul unei puşti de asalt folosită în mai multe atacuri armate sângeroase, a intrat recent pe piaţa din Statele Unite şi a provocat furia asociaţiilor care luptă împotriva violenţelor cu arme de foc, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 13:10

O puşcă semiautomată pentru copii, JR-15, șochează SUA. Este o versiune a armei cu care s-au comis zeci de masacre
O puşcă semiautomată pentru copii, JR-15, șochează SUA. Este o versiune a armei cu care s-au comis zeci de masacre - Twitter

Junior-15 (JR-15) are 80 de centimetri lungime şi cântăreşte mai puţin de un kilogram. Este prezentată de firma care o produce, WEE1 Tactical din Illinois, drept o puşcă ”la fel ca arma tatălui şi a mamei”, ”prima dintre numeroasele arme care vor ajuta adulţii să-şi facă copiii să descopere sportul tirului în deplină securitate”. ”Ia-le una ca a ta!”, este sloganul de pe posterul de prezentare a armei. 

Arma este livrată cu încărcătoare de cinci sau zece cartuşe de calibrul 22 şi se vinde de la jumătatea lui ianuarie cu 389 de dolari. Modelul pentru adulţi, AR-15, este versiunea civilă a unei arme de tip militar care a fost folosită într-o serie de masacre în liceele americane care au marcat societate americană, unde dreptul de a deţine arme este garantat de Constituţie.

Încercări de reglementare a vânzării armelor de foc au fost blocate adesea de Congresul Statelor Unite, cu sprijinul National Rifle Association of America, o organizație de lobbying care militează pentru dreptul de a deține și purta arme în Statele Unite ale Americii. NRA exercită o influenţă puternică în politica americană. 

Atacuri comise cu AR-15 în SUA

Pe acelaşi subiect

Pe 14 decembrie 2012, un tânăr cu probleme psihice a ucis 26 de persoane, inclusiv 20 de copii, la Şcoala Sandy Hook, din Newtown, în Connecticut, o tragedie care i-a marcat profund pe americani. AR-15 a fost folosită și în atacul armat din Las Vegas, în 2017, cel mai sângeros din istoria recentă a Statelor Unite, soldat cu 58 de morţi, şi la masacrul de liceul din Parkland, Florida, soldat cu 17 morţi, în 2018.

”La prima vedere, pare o farsă grotescă. Dacă te uiţi mai de aproape este doar grotesc”, a declarat vineri Josh Sugarmann, directorul general al organizaţiei Violence Policy Center, care luptă împotriva violenţelei cu arme de foc,.

Newtown Action Alliance, o altă asociaţie care militează în favoarea limitării accesului la armele de foc, condamnă lobbyul făcut de producătorii de armament ”pentru profit”. Pentru a atrage tinerii, producătorul a folosit chiar imagini speciale asociatei armei, în campania de marketing: un cranu de pirat cu o tunosoare mohawk pentru băieţi şi un craniu cu codiţe blonde pentru fete. Nu este prima dată când o astfel de tactică este folosită. Încă din 2016, producătorii de armament au fost acuzați că au vopsit arme în culori vii, roz, roşu, portocaliu sau violet metalizat, pentru a ținti publicul tânăr. În 2021, aproape 45.000 de oameni au fost ucişi cu arme de foc în Statele Unite, dintre aceștia aproape 24.000 sunt sinucideri, iar peste 1.500 dintre victime sunt minore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » O puşcă semiautomată pentru copii, JR-15, șochează SUA. Este o versiune a armei cu care s-au comis zeci de masacre