40 de milioane de oameni, în carantină în China din cauza virusului fără leac
40 de milioane de oameni în carantină, controale pe şosele, în aeroporturi şi gări. China luptă pe toate fronturile pentru a opri răspândirea coronavirusului. Ca-ntr-un film de groază, oamenii infectaţi se prăbuşesc pe străzi.
40 de milioane de oameni în carantină, controale pe şosele, în aeroporturi şi gări. China luptă pe toate fronturile pentru a opri răspândirea coronavirusului. Ca-ntr-un film de groază, oamenii infectaţi se prăbuşesc pe străzi. Virusul nou a ucis deja 26 de oameni, 14 oraşe au fost închise, inclusiv porţiuni din Marele Zid Chinezesc şi Disneyland Shanghai. În oraşul-focar Wuhan va fi ridicat un nou spital. E urgenţă zero, va fi construit în doar 10 zile.
Spitalele din Wuhan sunt neîncăpătoare. Mii de oameni se îmbrâncesc pe holurile transformate în săli de aşteptare. Nu e loc să arunci un ac, iar panica pluteşte în aer. Bolnavii cad din picioare.
Afară, parcă se filmează un film cu zombie.
Străzile sunt pustii, iar supermarketurile goale. Totul este închis, iar trenurile care ar fi trebuit să fie arhipline în ajunul Noului An chinezesc sunt dezinfectate. Doar poliţiştii mascaţi, care patrulează să se asigure că nimeni nu intră şi nu iese, mai amintesc că oraşul este locuit.
Situaţia este identică în cel puţin alte 13 localităţi. 40 de milioane de oameni sunt în carantină.
În ciuda cordonului sanitar impus, virusul continuă să facă victime. Sunt 26 de morţi şi aproape 850 de oameni infectaţi. 16 în afara Chinei, în ţari din Asia, dar şi în Statele Unite.
Pe timpul transportului, bolnavii sunt izolaţi fie în astfel de cutii, fie în capsule din plastic.
Autorităţile promit să ridice, în 10 zile, un spital de campanie cu o mie de paturi numai pentru victimele din oraşul-focar Wuhan. Construcţia a început deja. În 2003, un proiect identic a fost dus la capăt în şase zile, în timpul epidemiei Sindromului Respirator Acut Sever. Peste 8 mii de oameni s-au îmbolnăvit atunci, iar 774 au murit.
În timp ce oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă virusul a pornit de la şerpi sau de la lilieci, presa internaţională speculează asupra unui virus "scăpat" din laborator. În Wuhan se află singurul laborator din China în care se studiază agenţi patogeni precum SARS sau Ebola. Înainte de inaugurarea din 2018, experţi în biosiguranţă şi oameni de ştiinţă americani s-au arătat îngrijoraţi şi au vorbit despre un potenţial accident cu efecte dezastruoase.
Situaţia este foarte asemănătoare cu intriga unui film lansat în 2011- "Contagion" şi care zilele acestea a fost reintrodus pe o celebră platformă de filme: "În prima zi au fost două persoane, apoi patru, apoi 16. În trei luni vorbim despre un miliard de oameni! Spre asta ne îndreptăm".
Spre ce ne îndreptăm? Răspunsul va veni în câteva zile de la experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Se vor reuni pentru a reevalua situaţia. Aseară au stabilit că e prea devreme pentru a fi declarată o urgenţă sanitară globală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰