Antena Meniu Search
x

Olaf Scholz, acuzat că minte cu privire la armele grele livrate în Ucraina. Cancelarul german ar fi blocat transporturile, potrivit Bild

Olaf Scholz ar fi tăiat mai multe tipuri de arme grele de pe o listă de armament pe care s-a oferit să-l cumpere de la industria sa militară în numele guvernului ucrainean. Presa germană îl acuză pe cancelar că a mințit cu privirile la livrările de arme grele către Kiev.

de Redactia Observator

la 21.04.2022, 18:20

Olaf Scholz, acuzat că minte cu privire la arme grele livrate în Ucraina. Cancelarul german ar fi blocat transporturile, potrivit Bild Imagine:	No file chosen Descriere:
Olaf Scholz, acuzat că minte cu privire la arme grele livrate în Ucraina. Cancelarul german ar fi blocat transporturile, potrivit Bild Imagine: No file chosen Descriere: - Profimedia

Olaf Scholz a spus la o conferință de presă de marți seară că le-a cerut contractanților militari din țară să vină cu o listă de sisteme de arme pe care le-ar putea livra rapid Ucrainei după ce armata germană și-a epuizat propriile stocuri. ”Ucraina a făcut acum o selecție din această listă și îi vom oferi banii necesari pentru achiziție”, a spus Scholz, potrivit The Guardian

Potrivit ziarului german Bild, lista includea încă la mijlocul lunii martie mai multe tipuri de arme grele de care Kievul a spus că are nevoie pentru ține piept ofensivei ruse din estul țării, inclusiv vehicule blindate de transport Boxer, sisteme de artilerie Panzerhaubitze (PzH) 2000 și tancuri de luptă Leopard 2 fabricate de compania de apărare Krauss-Maffei Wegmann din Munchen.

Bild susține că lista intitulată „Opțiuni de sprijin ale industriei - consolidate” s-a micșorat de la 48 la 24 de pagini și includea doar trei din cele 15 tipuri de arme solicitate de Kiev atunci când a fost transmisă guvernului ucrainean la sfârșitul lunii martie. În plus, două solicitări ulterioare ale guvernului ucrainean din 9 și 16 aprilie au fost ignorate de partea germană.

Informațiile dezvăluite de Bild vor pune gaz pe foc cel mai probabil în scandalul diplomatic dintre Berlin și Kiev. Guvernul de coaliție al lui Scholz spune că face tot ce este posibil pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei ruse, în timp ce diplomații ucraineni acuză Berlinul că a încetat livrările de arme din teamă să nu-l provoace pe Putin să escaladeze războiul.

Pe acelaşi subiect

Lista de ajutor militar pe care Germania spune că o va cumpăra de la industria sa include sisteme radar, stații de arme controlate de la distanță care pot fi montate pe tancuri ucrainene blindate și vehicule de transport.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri în mod criptic că guvernul său a ales în trecut să nu facă publice toate exporturile sale de arme către Ucraina. ”Am livrat rachete antitanc, Stingers și alte lucruri despre care nu am vorbit niciodată public, astfel încât aceste livrări ar putea avea loc rapid”, a spus ea.

Bloomberg a relatat citând surse guvernamentale anonime că Germania va oferi trupelor ucrainene antrenament și muniție pentru PzH 2000, un sistem de artilerie autopropulsată, pe care Olanda îl trimite în Ucraina. Scholz nu a menționat înțelegerea cu Olanda în discursul său de marți.

Kievul va primi în curând armament greu din ţări est-europene, potrivit ministrului german al Apărării

Ucraina va primi "în zilele următoare" arme grele, între care tancuri de luptă din partea partenerilor europeni, a declarat joi ministrul german al Apărării, citat de France Presse. "Acestea vor fi tancuri de luptă, vehicule blindate şi alte echipamente pe care ţările le pot ceda" Ucrainei, a explicat Christine Lambrecht într-un interviu acordat canalului de informaţii n-tv.

Acest material va fi livrat "în zilele următoare", în timp ce experţi militari afirmă că "următoarele două săptămâni vor fi decisive" pentru războiul rusesc în Ucraina, a spus ea. Mai multe ţări membre NATO au aprobat deja livrări de arme grele, precum SUA, Marea Britanie, Republica Cehă şi Olanda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Olaf Scholz, acuzat că minte cu privire la armele grele livrate în Ucraina. Cancelarul german ar fi blocat transporturile, potrivit Bild