Antena Meniu Search
x

Olaf Scholz susţine aderarea României la Spaţiul Schengen. Bogdan Aurescu: Este o premieră / Reacția lui Iohannis

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 29.08.2022, 15:37

Olaf Scholz susţine aderarea Bulgariei, Croaţiei şi României la Spaţiul Schengen
Olaf Scholz - Profimedia

Statele UE România, Croaţia şi Bulgaria ”îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru a deveni state membre cu drepturi depline” în Spaţiul Schengen, care nu necesită verificarea paşapoartelor pe teritoriului blocului comunicat, a declarat, luni, cancelarul german Olaf Scholz.

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că "Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase" şi afirmă că "Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline". "Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline", promite cancelarul.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat pentru Bloomberg la începutul lunii august că se aşteaptă ca România să intre în spaţiul Schengen până la sfârşitul anului. ”Tot ce am făcut de când a început conflictul (din Ucraina) arată că suntem pregătiţi să devenim membri Schengen. Ne aşteptăm, într-adevăr, ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, a spus premierul României.

Iohannis: Salut anunţul cancelarului german privind aderarea României la Schengen; obiectiv strategic al ţării noastre

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj pe Twitter în care îi mulţumeşte cancelarului german Olaf Scholz pentru sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României, menţionând că acesta este un obiectiv strategic al ţării noastre, care îndeplineşte toate cerinţele tehnice. "Salut anunţul de astăzi de la Praga al cancelarului german Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României - un obiectiv strategic al ţării mele, care îndeplineşte în mod clar toate cerinţele tehnice. Îi mulţumesc pentru angajamentul personal", a scris Iohannis, pe Twitter.

Aurescu: Germania, la cel mai înalt nivel, anunţă susţinerea aderării României la spaţiul Schengen

Declaraţia cancelarului Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României "este un anunţ extrem de important, pentru că este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, anunţă, în mod necondiţionat, susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen", a afirmat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Digi24, potrivit Agerpres. 

Şeful diplomaţiei române a adăugat că Scholz "a spus foarte clar că România, alături de celelalte state candidate în acest moment, îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderare şi că va susţine personal acest demers". "Este un anunţ foarte important, care vine în completarea susţinerii pe care şi Franţa, prin preşedintele Macron, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în România, în luna iunie, l-a făcut în acelaşi sens şi trebuie spus de asemenea, foarte clar, că aceste anunţuri sunt rezultatul demersurilor şi discuţiilor pe care le-a purtat preşedintele României cu cei doi lideri europeni, cu diverse ocazii", a adăugat Aurescu.

Ministrul a spus că demersurile politico-diplomatice în sensul aderării la Schengen "continuă şi au continuat şi în ultima perioadă". Întrebat dacă se aşteaptă la un mesaj asemănător din partea părţii olandeze, Aurescu a răspuns: "Noi continuăm demersurile noastre active la toate nivelurile faţă de toţi partenerii noştri europeni, atât către cei care au exprimat deja acest sprijin în ultimii ani sau mai recent şi de asemenea, evident, şi faţă de Olanda". Bogdan Aurescu a scris pe Twitter că aderarea la Schengen este "un ţel extrem de important pentru cetăţenii români".

Ciucă: Sprijinul lui Olaf Scholz - confirmare importantă a partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, că salută sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen, menţionând că reprezintă o "confirmare importantă din partea partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Schengen, în beneficiul întregii Uniuni Europene".

"Salut sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. Confirmare importantă din partea partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Schengen, în beneficiul întregii Uniuni Europene", a transmis Ciucă pe Twitter.

Premierul Ciucă a transmis un mesaj şi pe Facebook, menţionând că România a gestionat cu responsabilitate graniţa externă a Uniunii şi cetăţenii români merită să se bucure de aderarea la spaţiul Schengen şi flexibilitatea suplimentară în termeni de liberă circulaţie a bunurilor şi persoanelor.

"Mulţumesc Germaniei pentru sprijinul constant acordat României de a adera la spaţiul Schengen, important obiectiv naţional încă de la momentul aderării ţării noastre la UE. România a gestionat cu responsabilitate graniţa externă a Uniunii, demonstrând constant că poate proteja cu succes teritoriul Uniunii şi cetăţenii săi, în linie cu standardele Schengen. Cetăţenii români merită să se bucure de aderarea la spaţiul Schengen şi flexibilitatea suplimentară în termeni de liberă circulaţie a bunurilor şi persoanelor. Exporturile româneşti ar putea cunoaşte un impuls semnificativ, iar cozile la trecerea frontierei în spaţiul Schengen ar putea rămâne doar amintire", a scris prim-ministrul.

Ciolacu: Mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanţi lideri de stânga ai Europei

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a salutat anunţul cancelarului german Olaf Scholz potrivit căruia România, Croaţia şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile şi ar trebui primite în Spaţiul Schengen. 

”Salut poziţia cancelarului german Olaf Scholz care susţine că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen. Este ceea ce atât eu, cât şi mulţi colegi din PSD, am afirmat în toate discuţiile cu colegii noştri europeni. Românii merită cu prisosinţă această decizie! Astfel, atât românii care călătoresc în scop personal sau turistic, cât şi transportatorii de mărfuri nu vor mai fi nevoiţi să piardă timp preţios cu verificările de la graniţele statelor membre Schengen. Mai ales în cazul transportatorilor, asta va însemna scurtarea semnificativă a timpilor de aşteptare în frontieră, deci curse operate mai rapid, cu costuri mai reduse”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

Liderul social-democraţilor i-a mulţumit lui Olaf Scholz pentru susţinerea sa sinceră în favoarea României. ”Ca lider al PSD, mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanţi lideri de stânga ai Europei. Asta înseamnă stânga, solidaritate şi sprijin exact când este mai multă nevoie!”, a completat Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Olaf Scholz susţine aderarea României la Spaţiul Schengen. Bogdan Aurescu: Este o premieră / Reacția lui Iohannis