ONU a început discuţiile cu armata Coreei de Nord în legătură cu situaţia soldatului american Travis King: "Negocieri foarte delicate"
Au început discuţiile între Comandamentul Naţiunilor Unite şi Coreea de Nord în legătură cu cazul soldatului american Travis King care a trecut în Nord, a anunţat luni comandantul adjunct al comandamentului multinaţional condus de SUA care supraveghează armistiţiul după Războiul din Coreea, citat de Reuters şi France Presse.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"Discuţii au fost iniţiate şi se desfăşoară cu armata Coreei de Nord printr-un mecanism stabilit în virtutea acordului de armistiţiu" după Războiul din Coreea, a declarat într-un briefing comandantul adjunct al Comandamentului ONU, generalul Andrew Harrison, informează Agerpres. El a făcut referire la acordul ce a pus capăt ostilităţilor în 1953 după Războiul din Coreea.
King, militar în armata americană ce activa în Coreea de Sud, a fugit în Coreea de Nord săptămâna trecută
"Preocuparea principală pentru noi este ca King să fie bine", a adăugat generalul, subliniind că incidentul încă face obiectul unei "anchete". Generalul Harisson a precizat că acordul de armistiţiu prevede un mecanism ce permite comandamentului ONU să comunice cu armata nord-coreeană. Dar el a refuzat să ofere detalii suplimentare, invocând "natura foarte delicată a acestor negocieri". Este o "situaţie dificilă şi complexă", a recunoscut el.
Comandamentul Naţiunilor Unite include mai multe ţări şi este condus de Statele Unite, Washingtonul supervizând armistiţiul de după Războiul din Coreea. Aproximativ 27.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, un aliat cheie al SUA în regiune şi care depinde de Washington pentru securitatea sa. De la războiul din 1950-1953, încheiat printr-un armistiţiu în absenţa unui tratat de pace, cele două Corei sunt încă oficial în război şi graniţa este fortificată şi minată, exceptând la Panmunjo, singurul loc în care trupele celor două Corei se află faţă în faţă.
Dar, potrivit termenilor armistiţiului, personalul sud-coreean şi al ONU nu aveau dreptul să treacă graniţa pentru a-l prinde pe King. King, militar în armata americană ce activa în Coreea de Sud, a fugit în Coreea de Nord marţi, în timpul unei vizite civile organizate în Zona Demilitarizată de la graniţa dintre cele două Corei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰