ONU îndeamnă la amnistie generală în Coreea de Nord, care să permită eliberarea a ”sute de deţinuţi"
Raportorul ONU cu privire la Coreea de Nord a îndemnat Phenianul la o ”amniestie” care să permită eliberarea a ”sute de deţinuţi”, în contextul summitului istoric între Donald Trump şi kim Jong-un
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Raportorul ONU cu privire la Coreea de Nord, Tomas Ojea Quintana a îndemnat Phenianul la o ”amniestie” care să permită eliberarea a ”sute de deţinuţi”, în contextul summitului istoric între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.
Ojea Quintana le-a cerut autorităţilor nord-coreene, într-o conferinţă de presă, să ofere o ”amnistie generală în vederea eliberării unor sute de deţinuţi”, apreciind că acesta ar fi ”un semnal foarte important al voinţei Guvernului de a se angaja către principiile drepturilor omului la ONU”.
El a cerut ”un gest concret în favoarea celor care sunt arestaţi în mod arbitrar în ţară”, subliniind că ”nu există stat de drept în ţară”.
Raportorul - mandatat de Consiliul ONU al Drepturilor Omului, dar care nu a primit unda verde din partea Phenianului în acest sens - a anunţat că nu ştie, personal, câte persoane sunt deţinute în Coreea de Nord.
Însă el a citat un raport al unei comisii de anchetă ONU care a anunţat, în urmă cu patru ani, că în lagăre sunt încarceraţi între 80.000 şi 120.000 de deţinuţi politici.
Ojea Quintana a declarat că este om ”rezonabil” şi că procesul de eliberare a deţinuţilor ar putea să aibă loc ”treptat”.
El face acest apel cu câtrva zile înaintea summitului între Trump şi Kim, pe 12 iunie, la Singapore.
Raportorul a declarat că vede această reuniune cu ”ochi buni”.
El a îndemnat totodată comunitatea internaţională să examineze viitorul sancţiunilor economice impuse de către Consiliul de Securitate al ONU, pentru că ele ”pot să aibă un efect dăunător” asupra populaţiei.
Sursă: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰