ONU: Legile anti-LGBTQ+ împiedică accesul oamenilor la servicii medicale care le-ar putea salva viaţa. Şi eliminarea HIV este îngreunată
Legile contra homosexualității împiedică accesul oamenilor la serviciile de sănătate care le pot salva viața. Împiedică și progresul în ceea ce privește eliminarea HIV, a declarat un înalt oficial ONU, relatează The Guardian. 67 de țări au legi care incriminează relațiile homosexuale.
În aceste țări, ratele de prevalență sunt de aproximativ cinci ori mai mari în rândul bărbaților homosexuali decât în țările în care relațiile între persoane de același sex nu sunt incriminate, potrivit cifrelor furnizate de UNAids.
"Atunci când persoanele LGBTQ+ și alte comunități marginalizate sunt stigmatizate și incriminate, accesul lor la serviciile de sănătate care le salvează viața este obstrucționat, iar răspunsul la HIV este subminat", a declarat Winnie Byanyima, directorul executiv al UNAids.
Uganda are una dintre cele mai dure legi anti-LGBTQ+
La începutul acestui an, Uganda a adoptat una dintre cele mai dure legi anti LGBTQ+ din lume, conform căreia relațiile homosexuale sunt pedepsite cu închisoarea pe viață, iar "homosexualitatea agravantă" - care presupune transmiterea HIV - înseamnă condamnarea la moarte. De asemenea, legea incriminează orice persoană care nu raportează actele homosexuale la poliție.
- Rusia a interzis toate activităţile "mişcării internaţionale" LGBT. Activişti: Vladimir Putin şi regimul său...
- Rusia vrea ca mișcarea LGBT să fie declarată "extremistă". Explicațiile ministerului rus al Justiției
- Vaticanul permite botezarea persoanelor trans, cu o condiţie. Schimbări majore în Biserica Catolică
Înaintea Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, 1 decembrie, ONU a arătat că în fiecare minut se pierde o viață din cauza acestei boli. Anul trecut, 1,3 milioane de persoane au fost infectate cu HIV.
9,2 milioane de persoane care trăiesc cu această afecțiune nu au avut acces la tratament
Aproximativ 9,2 milioane de persoane care trăiesc cu această afecțiune nu au avut acces la tratament. Bărbații homosexuali, persoanele transsexuale, lucrătorii sexuali și persoanele care își injectează droguri se numără printre grupurile cele mai afectate.
Adolescentele și femeile tinere din Africa Subsahariană sunt expuse unui risc ridicat de infectare, 3 100 de fete și femei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani contractând HIV în fiecare săptămână, ceea ce reprezintă peste trei sferturi (77%) din noile infecții în rândul tinerilor la nivel mondial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰