Antena Meniu Search
x

Opt nave guvernamentale chineze au patruns in apele nipone

Opt nave guvernamentale chineze au patruns, marti, pe teritoriu japonez, in apele insulelor Senkaku administrate de Tokyo si revendicate de Beijing

UPDATE 10:30 - Guvernul japonez l-a convocat marţi pe ambasadorul chinez, protestând astfel faţă de pătrunderea a opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, a anunţat Ministerul japonez de Externe, potrivit AFP.

Beijingul trimite în mod regulat nave în jurul acestui grup de insule situat în Marea Chinei de Est, administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

Este prima oara cand un asemenea numar de nave oficiale chineze se afla in acelasi timp in zone de 12 mile marine ( circa 22 de kilometri ) din jurul insulelor din Marea Chinei Orientale, dupa ce disputele teritoriale s-au agravat cand Japonia a nationalizat o parte din ele in luna septembrie.

Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a declarat ca protesteaza „puternic fata de China”, conform AFP.

China revendica sub numele de Diaoyu aceste insule nelocuite administrate de Japonia. Aceasta trimite regulat nave si avioane in jurul arhipelagului, mai ales dupa ce statul japonez a cumparat trei dintre cele cinci insule de la propietarul lor privat japonez.

In urma patrunderii celor opt nave, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat ca Japonia va respinge "prin forta" orice debarcare chineza pe Insulele Senkaku, in jurul carora au fost trimise nave de catre Beijing.

Intrebat in Parlament in legatura cu ordinul pe care l-ar da in cazul in care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de catre Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a raspuns ca "ar fi normal sa ii respingem prin forta in cazul in care se aventureaza sa debarce".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Opt nave guvernamentale chineze au patruns in apele nipone