Antena Meniu Search
x

Video Pacea lumii ameninţată de trei posibile războaie. Începutul anului 2022 aduce tesiuni în mai multe zone ale lumii

2022 ar putea aduce un nou război rece. 100 de mii de soldați ruși sunt deja la granița Ucrainei, iar situația ar putea degenera rapid într-un nou conflict armat. Joe Biden şi Vladimir Putin au vorbit de două ori în decembrie şi se vor vedea şi în persoană, la Geneva, în câteva zile. Ambițiile geopolitice ale Chinei și Iranului pun și ele la grea încercare pacea internațională la început de an.

de Redactia Observator

la 04.01.2022, 21:57

Vezi și

Sute de soldaţi ruşi se antrenează aproape de granița cu Ucraina. Numai în ultimele două luni au ajuns acolo peste 100 de mii, înarmați până-n dinţi și susținuți de sute de blindate. Fiori reci pe şira spinării Kievului şi a statelor occidentale, care văd această demonstraţie de forţă ca un preambul la ceva mult mai rău. O invazie pe modelul celei din Crimeea și un pas mai aproape de împlinirea visului lui Vladimir Putin, de a reda Rusiei gloria de altă dată. 

Jen Psaki, purtător cuvânt Casa Albă: NATO este o alianţă defensivă, nu este o alianţă agresivă. Nu există nicio dovadă care să susţină altceva, din partea Statelor Unite sau a membrilor NATO. Desigur, prioritatea noastră este să colaborăm şi să ne apărăm partenerii din alianţă.

Tensiuni între mai multe state

Doar în decembrie, Joe Biden și Vladimir Putin au discutat această temă de două ori, virtual şi telefonic. Şi se pregătesc pentru o confruntare directă, la Geneva, pe 10 ianuarie. Securitatea în estul Europei este principala temă de discuție. Rusia vede prezența NATO la granițele ei drept o amenințare și vrea garanții că Moldova și Ucraina nu vor deveni membri ai alianței. Iar numele României apare permanent în declaraţii.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Clar și concis: nu trebuie să mai aibă loc nicio expansiune a NATO către est.  Au avut loc 5 valuri de extindere NATO. Și au apărut și aceste sisteme de rachete în Polonia și România. Despre asta vorbim.

În total, trei posibile războaie ameninţă pacea lumii întregi la început de 2022. Pe modelul situației din Ucraina, China și-a intensificat amenințările la adresa independenței Taiwanului. Încă din vară, acțiuni de intimidare au avut loc pe apă și pe uscat. Zeci de avioane de luptă chineze au survolat spațiul aerian al Taiwanului în ultimele luni, o provocare directă care a pus în gardă și NATO. Un front fierbinte este și cel din Orientul Mijlociu. Iranul se apropie cu pași repezi de punctul în care va putea dezvolta arme nucleare, iar Israelul s-ar putea vedea forțat să reacționeze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Pacea lumii ameninţată de trei posibile războaie. Începutul anului 2022 aduce tesiuni în mai multe zone ale lumii