Antena Meniu Search
x

Păianjen uriaş dintr-o specie crezută dispărută, revăzut după 25 de ani. Unde se găseşte

Un păianjen extrem de rar, crezut dispărut în Marea Britanie, Marea Vulpe, a fost văzut pentru prima dată după mai mult de un sfert de secol.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 01.11.2020, 15:31

  • Vânează inclusiv insecte precum gândaci, furnici şi păianjeni mai mici.
  • Veninul său are capacitatea de a lichefia organele interne.

Cercetătorii au raportat descoperirea unui număr de 22 de păienjeni din această specie, inclusiv10 masculi şi o femelă matură, care măsoară în jur de 55 de mm (5.5 centimetri) în diametru, incluzând picioarele.

Specimenele au fost găsite într-o zonă de instruire care aparţine Ministerului Apărării din Surrey, de Mike Waite, un pasionat de păianjeni şi cercetător la Surrey Wildlife Trust.

Vulpea cea mare (alopecosa fabrilis) este listată ca fiind „pe cale de dispariție”, ba chiar considerată dispărută în Marea Britanie, nemaifiind întâlnită din 1993.

Specia are vedere excelentă, se poate camufla datorită culorilor sale, dar are şi o viteză extrem de mare, fiind un prădător oportunist care vânează doar noaptea. De altfel şi numele provine din obiceiul caracteristic unei vulpi care îşi aleargă prada pe terenuri nisipoase, pietriş înainte de a o prinde.

Vânează inclusiv insecte precum gândaci, furnici şi păianjeni mai mici, imobilizându-le şi injectându-şi veninul care are capacitatea de a lichefia organele interne. Păianjenul este apoi gata să se bucure de captură folosind apendicele sale puternice, purtătoare de colți, numite chelicerae.

Waite nu renunțase niciodată la speranța că ar putea găsi păianjenul monstru și a petrecut ore, târziu noaptea, căutând-l, în ultimii doi ani.

"Păianjenul se află chiar la marginea zonei de supravieţuire a speciei în Marea Britanie, ceea ce explică super raritatea sa aici", a spus Waite. „Această creatură cu aspect formidabil este o fiară impresionantă, perfect camuflată și, de asemenea, în mare parte nocturnă și, pentru toate dimensiunile sale, a fost remarcabil de evazivă. Sunt extrem de fericit pentru că am dovedit în sfârșit existența păianjenului în Marea Britanie. Deși am avut întotdeauna un interes latent pentru păianjeni, în calitate de aracnolog de bună-credință, sunt încă un începător, așa că sunt de două ori mai încântat că am adus această contribuție importantă la cunoștințele noastre științifice.”

Pentru adăpost, sapă vizuini sau găuri sub stânci și bușteni și face o vizuină căptușită cu mătase ca refugiu pentru iarnă.

În total, au fost găsiți 22 de păianjeni, inclusiv o femeie mare matură și 10 masculi maturi.

Jo Foat de la Surrey Wildlife Trust a declarat, potrivit Daily Mail: „Bărbații au corpul puțin mai mic și picioarele mai lungi, dar au aceeași dimensiune. Păianjenul din specia Vulpea Mare este voluminos în ceea ce privește dimensiunea corpului său și grosimea picioarelor. Este cam de aceeași dimensiune ca un păianjen gigant, dar are un corp mai mic și picioare mai lungi și mai subțiri."

Doi ochi mari sclipesc din partea de sus a capului, alți doi ochi privesc în față și patru ochi mai mici formează un rând chiar deasupra gurii păianjenului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Păianjen uriaş dintr-o specie crezută dispărută, revăzut după 25 de ani. Unde se găseşte