Antena Meniu Search
x

Pakistanul a rămas pe întuneric: 220 de milioane de oameni s-au trezit fără curent electric

Zeci de milioane de oameni au rămas luni fără electricitate din Pakistan. Ministerul Energiei a anunţat o "defecțiune majoră" la rețeaua națională, a doua în ultimele trei luni, potrivit Reuters. 

de Redactia Observator

la 23.01.2023, 14:45

Fabricile, spitalele și școlile din toată țara au rămas ore întregi luni fără curent. S-a produs o fluctuație de tensiune în rețeaua dintre orașele Jamshoro și Dadu din sudul provinciei Sindh, a declarat ministrul energiei Khurram Dastgir. "A existat o fluctuație de tensiune și sistemele au fost oprite unul câte unul. Aceasta nu este o criză majoră", a declarat Dastgir la postul de știri Geo TV.

Au fost raportate întreruperi de curent în orașul-port Karachi, capitala Islamabad, orașul Lahore din estul ţării și Peshawar în nord.

Starea sectorului energetic din Pakistan este una jalnică. Economia ţării a fost ţinută în viaţă cu ajutor de la Fondul Monetar Internațional iar întreruperile de energie electrică se produc frecvent din cauza lipsei de fonduri pentru a moderniza infrastructura învechită.

Când rețeaua s-a defectat în octombrie, alimentarea a fost restabilită după ore bune de blackout. În Peshawar, un oraș cu peste 2,3 milioane de locuitori, oamenii s-au plâns că au rămas fără apă potabilă, deoarece pompele sunt alimentate cu electcricitate. 

Pe acelaşi subiect

Unul dintre cele mai mari spitale din provincia Khyber Pakhtunkhwa a trecut pe generatoarele de rezervă pentru a furniza energie electrică la secțiile de urgență, unitățile de terapie intensivă și laboratoare.

Ministerul Energiei a emis o declarație în care dă asigurări că se lucrează la repararea reţelei şi că furnizarea de energia electrică a fost reluată în unele părți ale țării.

Pakistanul are suficientă capacitate de producţie pentru a satisface cererea, mai ales iarna, când are în mare parte surplus. Dar țara nu are resurse pentru centralele alimentate cu petrol și gaze, iar sectorul este atât de puternic îndatorat încât nu poate investi în infrastructură și linii electrice.

"Generatoarele sunt prea departe de centrele de sarcină, iar liniile de transport sunt prea lungi și insuficiente", a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt care nu a vrut să fie citat pentru că nu era autorizat să vorbească cu presa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Pakistanul a rămas pe întuneric: 220 de milioane de oameni s-au trezit fără curent electric