Antena Meniu Search
x

Experți internaționali: Pandemia de Covid-19 putea fi oprită. Unde au greșit OMS și liderii mondiali

Un raport întocmit de o comisie independentă a concluzionat că pandemia de Covid-19 putea fi prevenită, la fel și milioanele de morți cauzate de coronavirus, dacă liderii mondiali acționau mai repede. Comisia a criticat inclusiv Organizația Mondială a Sănătății.

de Redactia Observator

la 12.05.2021, 15:44

Raport: Pandemia de Covid-19 putea fi evitată. Unde au greșit OMS și liderii mondiali
Un medic care tratează pacienți de Covid în India - Profimedia

Un răspuns internațional comun și rapid ar fi putut opri ca focarul de Covid-19 din 2019 din China să devină o catastrofă globală în 2020, potrivit unui raport dur care a analizat răspunsul liderilor mondiali și al Organizației Mondiale a Sănătății la pandemie. Raportul a fost realizat de experți din Grupul Independent pentru Pregătirea și Răspunsul la Pandemie, la comanda OMS. Comisia de experți propune lecții pentru prevenirea viitoarelor pandemii și face zeci de recomandări pentru reforme, relatează FT.

Recomandările comisiei pentru combaterea pandemiilor viitoare

Experții susțin un nou tratat pentru înființarea unui consiliu global pentru amenințările la adresa sănătății și mai multă putere pentru OMS de a investiga și publica informații despre focarele de boală fără aprobarea guvernelor. Tot ei recomandă noi fonduri pentru Planul Internațional de Finanțare în Pandemie (IPFF) care să aibă la dispoziție un buget de până 100 de miliarde de dolari pentru pregătire în caz de urgență de sănătate. „Comisia recomandă o transformare fundamentală menită să asigure angajamentul la cel mai înalt nivel pentru un nou sistem. . . pe care cetățenii se pot baza pentru a-i menține în siguranță și sănătoși”, au spus copreședinții săi, fostul prim-ministru din Noua Zeelandă, Helen Clark și fostul președinte al Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf.

Ancheta comisiei nu a avut în vedere originile Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19. Dar critică autoritățile chineze și OMS pentru că au fost prea lente în a recunoaște public că virusul se răspândea în Wuhan. La fel de lent au avertizat lumea despre transmiterea de la om la om. „Pentru viitor, ar trebui utilizată de la început o abordare precaută, recunoscând că o boală respiratorie se poate răspândi de la persoană la persoană, până la dovezile contrare”, se arată în raport. Comisia a criticat dur Regulamentele internaționale privind sănătatea, singurul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind focarele de boală. „Așa cum sunt construite în prezent [ele] servesc la constrângere, mai degrabă decât la facilitarea acțiunii rapide”, susține raportul. „În ceea ce privește călătoriile, este greu de crezut că descurajarea restricțiilor este realistă în cazul pandemiilor din epoca noastră extrem de interconectată”. „Dacă restricțiile de călătorie ar fi fost impuse mai rapid și mai larg, ar fi putut opri transmitere rapidă a virusului”, a declarat Clark. „Trebuie să ne dăm seama că trăim în secolul 21 și nu în epoca medievală.”

Pe acelaşi subiect

Cum a fost pierdută luna februarie 2020 

Comisia critică OMS pentru că nu a declarat Covid o urgență de sănătate publică de interes internațional până la 30 ianuarie 2020. A fost declarată oficial pandemie pe 11 martie 2020. Dar cele mai puternice critici s-au îndreptat către națiunile bogate din Europa și America de Nord pentru că au „irosit februarie 2020” nefăcând nimic. A fost o lună pierdută în care ”multe alte țări ar fi putut lua măsuri pentru limitarea răspândirii Sars-Cov-2 și prevenirea catastrofei mondiale sanitare, sociale și economice”. Când gravitatea crizei a fost admisă în sfârșit în martie 2020, „a existat o luptă nebună pentru măști de protecție, medicamente și alte echipamente”, a spus Clark. „Acest lucru a fost agravat de lipsa de leadership global.”

Grupul solicită șefilor de guvern din lume să înființeze un consiliu global care să abordeze amenințările asupra sănătății și o convenție-cadru care să ofere o bază juridică mai solidă pentru acțiune. Recomandă ca acestea să fie discutate la un summit globa, în cadrul unei sesiuni speciale a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care ar trebui convocată mai târziu în acest an.

Consiliul va aloca fonduri din IPFF instituțiilor care dezvoltă capacități de pregătire și răspuns, inclusiv o platformă globală capabilă să livreze vaccinuri, diagnostice, medicamente și provizii „rapid și echitabil la nivel mondial - trecând de la un model de piață la unul care vizează livrarea de bunuri publice globale” . IPFF ar trebui să aibă la dispoziție fonduri rapide de până la 100 de miliarde de dolari, în cazul unei alte pandemii.

Comisia solicită, de asemenea, consolidarea autorității și finanțării OMS. Adică creșterea taxelor plătite de statele membre, „depolitizarea recrutării (în special la nivelurile superioare) prin respectarea criteriilor de merit și a competențelor relevante”, îmbunătățirea performanțelor consiliului său de administrație - despre care comisia spune că nu a reușit să îndeplinească funcția de organ executiv în timpul pandemiei - și numirea unui director general cu un singur mandat de șapte ani, față de actualele mandate de cinci ani reînnoibile.

Membrii grupului vor discuta cu șefii de guverne pentru a se asigura că măsurile sunt puse în aplicare. "Rafturile depozitelor ONU și ale capitalelor internaționale sunt pline de rapoarte și anchete ale crizelor de sănătate anterioare. Dacă avertismentele lor ar fi fost respectate, am fi evitat catastrofa în care ne aflăm astăzi. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Sirleaf. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Experți internaționali: Pandemia de Covid-19 putea fi oprită. Unde au greșit OMS și liderii mondiali