Antena Meniu Search
x

Papa Francisc denunţă transformarea Mediteranei ''într-un vast cimitir'' și cere găsirea unor soluții comune pentru problema refugiaților

Decesele înregistrate în rândul migranţilor care traversează Marea Mediterană sunt ''inacceptabile şi aproape mereu evitabile'', a spus vineri papa Francisc, reînnoind un apel adresat politicienilor din regiune de a aborda acest subiect într-o manieră ''benefică tuturor'', informează Reuters.

De Redactia Observator la 02.12.2022, 15:31
Papa Francisc I
Papa Francis denunţă transformarea Mediteranei ''într-un vast cimitir'' și cere găsirea unor soluții comune pentru problema refugiaților - Profimedia

Suveranul pontif în vârstă de 85 de ani, fiul unor imigranţi italieni în Argentina, abordează deseori tema drepturilor migranţilor şi a denunţat în mod repetat transformarea Mediteranei ''într-un vast cimitir''.

''Inabilitatea de a găsi soluţii comune (în legătură cu migraţia) continuă să ducă la pierderi inacceptabile şi aproape mereu evitabile de vieţi omeneşti, în special în Mediterana'', a spus Francisc într-un mesaj adresat cu prilejul Rome Med 2022, o conferinţă de politică externă.

Criza imigrației, un subiect sensibil pentru cancelariile europene

Subliniind că migraţia spre Europa ''nu poate fi oprită'', a îndemnat părţile implicate să găsească o soluţie ''benefică tuturor, care să garanteze atât demnitatea umană, cât şi prosperitatea comună''. Subiectul migraţiei este de ani întregi motiv de controversă în Europa, guvernele recurgând la politici tot mai severe în încercarea de a stăvili fluxul de migranţi şi solicitanţi de azil proveniţi din nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

În Italia, una dintre primele decizii ale guvernului condus de prim-ministrul Giorgia Meloni a fost refuzul de a primi o ambarcaţiune cu migranţi, care a fost nevoită să meargă până în Franţa ceea ce a provocat tensiuni între Italia şi guvernul de la Paris.

Potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi UNHCR, circa 136.500 de migranţi au ajuns în Europa traversând Marea Mediterană anul acesta, iar peste 1.800 au murit sau sunt daţi dispăruţi. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Papa Francisc denunţă transformarea Mediteranei ''într-un vast cimitir'' și cere găsirea unor soluții comune pentru problema refugiaților